18.09.2016 14:20

Sterk Sparta heeft geen kind aan NEC: 2-0

Sparta heeft NEC dieper in de problemen gebracht. De Rotterdammers gingen zondagmiddag naar een gemakkelijke 2-0 zege op Het Kasteel. Thomas Verhaar en Zakaria el Azzouzi waren trefzeker voor de Spartanen.

De man van de eerste helft was Verhaar. De aanvaller, vorig seizoen uitgeroepen tot Speler van het Jaar in de Jupiler League, maakte zijn basisdebuut in de Eredivisie en bekroonde dat direct met een doelpunt. Na ruim een kwartier spelen stond Verhaar bij een voorzet van Denzel Dumfries helemaal vrij. Met links schoot hij beheerst binnen. Dat was een terechte voorsprong, want de Spartanen begonnen sterk aan de wedstrijd. De thuisploeg was dominerend en NEC stelde daar weinig tegenover.

Met wat meer geluk had Verhaar direct zijn tweede gemaakt, maar zijn vlammend schot werd door doelman Joris Delle uit de kruising getikt. Sparta kreeg nog meer kansen op de 2-0, maar spits El Azzouzi vond tweemaal de NEC-goalie op zijn weg. NEC loerde op de counter en de bezoekers waren bijna succesvol, maar het schot van Julian von Haacke, weer terug van een schorsing, ging voorlangs.

Peter Hyballa greep in de rust in. Michael Heinloth, die geen grip kreeg op Verhaar, en Taiwo Awoniyi bleven in de kleedkamer achter. Hun vervangers waren André Fomitschow en Reagy Ofosu. Toch was het Sparta die na rust verder ging. Verhaar en Mart Dijkstra namen het doel van NEC onder vuur, maar doelman Delle was de grote sta-in-de-weg. De gemiste kansen kwamen de Rotterdammers bijna duur te staan. Invaller Fomitschow haalde op de rand van de zestien verwoestend uit, maar de onderkant van de lat stond de gelijkmaker in de weg.

Zo hield Sparta de bezoekers lang in leven. Daar maakte spits El Azzouzi een kleine tien minuten voor tijd een einde aan. De spits kon van dichtbij de voorzet van Loris Brogno binnen tikken. De spits had nog de 3-0 op zijn schoen, maar doelman Delle voorkwam grotere schade. Zo boekte Sparta een dikverdiende overwinning op een machteloos NEC: 2-0.

Volgende week zondag gaat Sparta op bezoek bij het kwakkelende FC Utrecht. Voor NEC wacht zondag een thuiswedstrijd tegen Willem II. Dan zullen de Nijmegenaren de broodnodige punten moeten pakken.