18.09.2016 16:21

AZ zonder veel inspanning langs zwak PEC

AZ heeft zondagmiddag zonder veel inspanning te leveren een overwinning geboekt op hekkensluiter PEC Zwolle. Doelpunten van Wout Weghorst en Eredivisie-debutant Guus Til waren genoeg voor een 0-2 eindstand.

PEC Zwolle ging dit duel in als hekkensluiter, een plek waar de Zwolse fans niet aan gewend zijn de laatste seizoenen. Het spel dat PEC in de eerste helft speelde, representeerde deze positie op de ranglijst wel prima. AZ speelde op 70% na het midweekse Europa League-duel met Dundalk FC, maar daar kon PEC niet van profiteren. De thuisploeg was buitengewoon slordig en het tempo lag erg laag. Het flitsende PEC van de laatste jaren was geen schim van zichzelf in de eerste helft.

Zodoende kon AZ wel een aantal kansen creëren in het MAC³PARK stadion. Ook de Alkmaarders lieten zich niet van hun beste kant zien, maar gingen uiteindelijk wel met een voorsprong de rust in. In de 43ste minuut zorgde Wout Weghorst voor de 0-1. Een rommelige corner kwam uiteindelijk voor de voeten van de alerte spits, die de bal langs Mickey van der Hart tikte en zijn ploeg de bevrijdende voorsprong gaf.

Ook in de tweede helft hanteerde PEC een erg laag tempo. De grootste kans van het derde kwart was voor Ron Vlaar, die in de 52ste minuut zowaar op behendige wijze langs Bram van Polen kwam en de bal vanaf de zijkant van het strafschopgebied snoeihard op de lat roste. Het bleef alleen bij 0-1 in Zwolle, waardoor het matig spelende PEC nog wel een mogelijkheid had op een remise.

Ron Jans, die in de 66ste minuut was uitgewisseld, zag invaller Danny Holla een goede impact hebben op de wedstrijd. De middenvelder teisterde de AZ-defensie regelmatig en mikte de bal zelfs op de paal uit een vrije trap. Uiteindelijk kwam het dus aan op de slotfase. Daarin creëerde het hier en daar wel wat kansjes, maar in de 87ste minuut besliste AZ de wedstrijd. Eredivisie-debutant Til liet Van der Hart met een heerlijk afstandsschot kansloos en besloot de eindstand op 0-2.

AZ herovert dankzij de zege in ieder geval plek vier van de Eredivisie. Deze overwinning is de vierde op rij in de Eredivisie voor de Alkmaarders, die zich nu mogen voorbereiden op het bekerduel met FC Lienden. Voor hekkensluiter PEC bevestigt deze wedstrijd weeral dat er nog buitengewoon veel werk aan de winkel is voor Ron Jans en zijn mannen. Zij mogen woensdag op bezoek bij DVS'33 Ermelo, om in ieder geval de smaak van het winnen weer te pakken te krijgen.

Door: Nino Vermeulen