21.09.2016 22:37

Jongensdromen en fris voetbal helpen Ajax

Na een rumoerige periode met matige resultaten en pover voetbal heeft de B-garnituur van Ajax zich woensdagavond laten zien in de eerste ronde van de KNVB beker. Willem II werd hardhandig over de knie gelegd: 5-0. Drie jonge spelers debuteerden aan Amsterdamse zijde, spelers als Davy Klaassen, Joël Veltman, Nemanja Gudelj, Mitchell Dijks en Bertrand Traoré werden niet ingezet in het bekerduel.

Ondanks een overwicht in de eerste tien minuten, werd Ajax niet echt gevaarlijk tegen Willem II. De Tilburgers beten echter ook niet van zich af, waardoor de thuisploeg de kans kreeg om zich in de wedstrijd te voetballen. Dertien minuten in het duel viel het eerste doelpunt, nadat Hakim Ziyech collega Riechedly Bazoer bereikte met een lange bal uit een corner. Bazoer haalde knap uit van een kleine twintig meter en vond zowaar de rechterhoek: 1-0. Willem II bleef apathisch en Ajax profiteerde opnieuw. Wederom vond Ziyech een Ajax-speler met zijn corner, ditmaal was het de zeventienjarige debutant Matthijs de Ligt die met een krachtige knik scoorde.

Het lukte Willem II in de tweede helft om meer aan de bal te blijven, maar gevaarlijk werd de uitploeg niet. Ajax werd naarmate het tweede bedrijf vorderde sterker, maar sprong slordig om met de kansen. Twintig minuten voor tijd werd de club hier bijna voor afgestraft, maar Heiko Westermann schoot Diederik Boer te hulp op de doellijn, na een inzet van Jordy Croux. Nog geen minuut later besliste de sterk spelende Ziyech de wedstrijd. De Marokkaan scoorde al liggend zijn eerste doelpunt voor Ajax, nadat Mateo Cassierra verzuimde een lage voorzet in te tikken.

Direct na zijn goal werd Ziyech vervangen door debutant Abdelhak Nouri, die door velen wordt gezien als een zeer groot talent uit de opleiding van Ajax. Frenkie de Jong kreeg als derde debutant ook speeltijd, maar het was zijn eerder ingevallen collega die de show stal. Nadat gelegenheidsaanvoerder Lasse Schöne via een vrije trap voor de 4-0 zorgde, claimde Nouri een door hem versierde vrije trap, vlak voor tijd. De debutant ging achter de bal staan en schoot raak in de verre hoek voor het slotakkoord: 5-0.

Door de overwinning voegt Ajax zich bij meerdere profclubs in de tweede ronde van de KNVB beker. Onder anderen PSV, FC Groningen, sc Heerenveen en AZ plaatsten zich eerder al voor een vervolg in het bekertoernooi. Feyenoord komt donderdag in actie, daarna wordt er ook geloot voor de tweede ronde.

Door: Jos Boesveld