21.09.2016 23:50

Eerste Spaanse kraker eindigt onbeslist

FC Barcelona en Atlético Madrid hebben woensdagavond niet van elkaar weten te winnen in een tactisch schouwspel. Het ultra defensieve Atléti kwam na rust, vlak na het uitvallen van de geblesseerde Lionel Messi, op gelijke hoogte. Barça kon daarna niet meer domineren. Eindstand: 1-1.

Met alle sterren op het veld kon de eerste kraker van het seizoen beginnen. Na het eerdere gelijkspel op de avond van koploper Real Madrid (1-1 tegen Villarreal) waren de messen geslepen bij de achtervolgers. FC Barcelona begon met Messi, Luis Suárez en Neymar in de voorhoede. Atlético speelde in een 4-4-2 systeem met het Franse spitsenduo Antoine Griezmann en Kevin Gameiro aan het front.

Al snel was het spelbeeld duidelijk. Barcelona had een groot gedeelte van het balbezit en kon vechten tegen de dichtgemetselde muur van Atlético. Pas in de 38e minuut ontstond het eerste gevaar. Neymar sneed naar binnen en krulde de bal net voorbij de tweede paal. Enkele minuten later was het wel raak. Een korte corner, aangesneden door Iniesta, werd in het doel gekopt door de vrijstaande Ivan Rakitić: 1-0.

Atlético schoot uit de startblokken en creëerde na enkele seconden in de tweede helft al een kans. Een schot van Griezmann werd gered door doelman Marc-André ter Stegen. Even later moest Busquets gewisseld worden. De Spaanse middenvelder was niet helemaal fit en werd vervangen door André Gomes. De volgende tegenvaller voor Barça was het uitvallen van Messi. Met liesklachten ging de Argentijnse superster aan de kant en kwam Arda Turan.

Enkele minuten later was het 1-1. De net ingevallen Ángel Correa ontsnapte aan de Barcelona-verdediging na een snel genomen vrije trap. Door het uitglijden van Javier Mascherano kon de 21-jarige Argentijn de bal eenvoudig in de hoek schuiven. Het duel ging gelijk op en de overmacht van Barcelona was verdwenen. Het nemen van veel risico's bleef echter voor beide teams een taboe. De amusementswaarde was laag, maar de spanning vergoedde veel. Uiteindelijk bleef de 1-1 op het scorebord staan als eindstand.

Door: Koen Larmit