24.09.2016 22:38

Go Ahead pakt verrassend punt in Alkmaar

Go Ahead Eagles-speler Lars Lambooij (r.) houdt AZ-verdediger Ridgeciano Haps van de bal. (24-09-2016)

Go Ahead Eagles heeft zaterdagavond dankzij een merkwaardige comeback een punt gepakt in Alkmaar. Invaller Sam Hendriks zorgde in de 87ste minuut voor de 2-2, terwijl AZ na een uur nog 2-0 voor stond.

AZ was in de eerste helft veruit de betere. Tussendoor wist Go Ahead toch twee kansjes te creëren; Randy Wolters en Marcel Ritzmaier kwamen net niet tot doelpunten. Aan de andere kant werd er de andere 44 minuten lang aangevallen door AZ en verdedigd door Go Ahead. Hier en daar kreeg de thuisploeg wat mogelijkheden, maar het duurde uiteindelijk tot de 36ste minuut tot het tot scoren kwam.

Een mooie rush van Ridgeciano Haps resulteerde een minuut daarvoor in een overtreding van Lars Lambooij in het strafschopgebied, waarna Wout Weghorst achter de bal ging staan voor de daaropvolgende penalty. Deze benutte de nieuwbakken spits feilloos; de bal ging hard en laag in het zijnet. Bij deze 1-0 bleef het in de eerste helft, waardoor de kansen voor Go Ahead nog open lagen in de tweede helft.

Die kansen werden al snel tenietgedaan door de thuisploeg, die sterk uit de kleedkamer kwam. In de 52ste minuut besloot Iliass Bel Hassani een prachtige aanval met een harde lage voorzet richting Wout Weghorst, die op het juiste moment op de juiste plek stond en de bal voorbij Zwarthoed tikte. Met deze 2-0 leek het beslist in Alkmaar.

Toch werd het nog spannend. In de 66ste minuut was Sander Duits verantwoordelijk voor de aansluitingstreffer door de bal van ruim twintig meter in de verre hoek te plaatsen en daarmee Sergio Rochet kansloos te laten. Go Ahead had daarna dus nog een klein halfuur om er toch nog wat van te maken in Alkmaar.

En dat lukte, zowaar. In de 87ste minuut kon Sam Hendriks profiteren van een slapende Alkmaarse defensie en een grabbelende Rochet door de uiterst verrassende 2-2 tegen de touwen te werken. Aan de andere kant pakte AZ nog bijna de drie punten in de blessuretijd, maar een kopbal van Derrick Luckassen belandde op de lat.

Voor Go Ahead geldt de merkwaardige comeback als absoluut bonuspunt. Na een uur leek er helemaal niets te halen, maar de Deventenaren kwamen zeer verrassend toch nog terug. De ploeg van Hans de Koning pakt zijn vijfde punt van de Eredivisie, eentje die wellicht nog belangrijk kan zijn aan het einde van de rit. Voor AZ is dit een grote domper; het had gerekend op een zege om de druk te houden op de top drie, maar zakt nu zelfs af naar plaats vijf op de ranglijst. Bovendien is het een slechte generale voor het Europese uitduel met Zenit, komende donderdag.

Door: Nino Vermeulen