25.09.2016 16:22

FC Utrecht pakt eerste overwinning dit seizoen

Richairo Živković opent de score namens FC Utrecht in het duel met Sparta Rotterdam. Patrick Joosten, Sofyan Amrabat en Sébastien Haller vieren het feestje samen met de aanvaller. (01-01-2016)

FC Utrecht heeft zondagmiddag voor het eerst dit seizoen een wedstrijd omgezet in winst. In Utrecht won de thuisploeg met 2-0 van Sparta Rotterdam. Richairo Živković opende de score in de Nieuw Galgenwaard en Nacer Barazite maakte de 2-0.

FC Utrecht begon voortvarend aan het duel. Binnen drie minuten moest Sparta-doelman Roy Kortsmit de bal al uit het netje halen. Het was Živković die de aanval zelf opzette en na een briljante bal achter het standbeen van Sébastien Haller, de kans tot doelpunt promoveerde. Sparta, dat met vijf verdedigers aantrad, had moeite met het frivole spel van de Utrechters. In de achtste minuut kreeg Patrick Joosten, na wederom prachtig combinatie spel met hakjes en een poort, een grote kans. De middenvelder schoot de bal in kansrijke positie over het doel van Kortsmit.

FC Utrecht had het betere van het spel en heel anders dan in voorgaande wedstrijden speelde het goed combinatievoetbal, gecombineerd met technische hoogstandjes. Toch kreeg Sparta plots een spaarzame kans. Een indraaiende vrije trap werd van dichtbij bijna binnen gewerkt door Loris Brogno, maar Robin Ruiter redde op fantastische wijze. Het tempo zakte halverwege de eerste helft wat in. Utrecht vond het wel prima en Sparta kwam beter in de wedstrijd. Echt gevaarlijk werd de ploeg van Alex Pastoor echter niet.

De tweede helft begon waar het in de eerste helft mee eindigde: laag tempo en een saai wedstrijdbeeld. FC Utrecht liet zich meer inzakken en liet Sparta het spel maken. Sparta maakte daar gebruik van en halverwege de tweede helft namen de Spartanen meer risico. Sparta-verdediger Florian Pinteaux werd vervangen door aanvaller Craig Goodwin, waardoor de toon was gezet. Het was echter FC Utrecht wat de beste kans kreeg op een doelpunt in de tweede helft. Haller speelde de bal subtiel in de diepte, waardoor Živković oog in oog kwam met doelman Kortsmit. Živković schoot de bal echter langs de verkeerde kant van de paal. Barazite had het vizier wel op scherp en maakte op aangeven van Rico Strieder een prachtige goal tien minuten voor tijd. De aanvallende middenvelder nam de bal prachtig mee en rondde beheerst af. Vijf minuten voor tijd mocht Mark van der Maarel zijn rentree maken voor FC Utrecht. De aanvoerder speelde vorig seizoen zijn laatste wedstrijd en mocht de laatste minuten volmaken voor Utrecht.

Beide ploegen komen volgende week zondag weer in actie. FC Utrecht staat dan voor de lastige uitwedstrijd tegen Ajax. Die wedstrijd begint om 12.30 uur. Sparta sluit de Eredivisie-speelronde later die dag af, in eigen huis, tegen AZ Alkmaar.

Door: Thomas Mulder