29.09.2016 22:56

AZ verliest duel, Weghorst en Vlaar in Rusland

Axel Witsel (l.) feliciteert Giuliano met zijn doelpunt. Ron Vlaar (r.) is boos terwijl Sergio Rochet (m.) er verslagen bij ligt. (29-09-2016)
Axel Witsel (l.) feliciteert Giuliano met zijn doelpunt. Ron Vlaar (r.) is boos terwijl Sergio Rochet (m.) er verslagen bij ligt. (29-09-2016)

In een guur en nat St. Petersburg is AZ donderdagavond tegen een keiharde nederlaag opgelopen tegen Zenit. De Alkmaarders kregen één goede kans, maar wisten niet te scoren. De Russische thuisploeg lukte dit wel: 5-0.

AZ begon aardig in Rusland, maar kreeg al snel door dat het niet zomaar de touwtjes in handen kreeg van Zenit. Nadat Derrick Luckassen een doelpunt terecht afgekeurd zag worden vanwege buitenspel, kwam de Russische thuisploeg op voorsprong. Domenico Criscito mocht voorzetten nadat hij Fred Friday afschudde, Aleksandr Kokorin rondde beheerst af. Direct daarna kreeg AZ de enige echte kans van de wedstrijd. Dabney dos Santos mocht in alle vrijheid af op de Russische doelman, maar de middenvelder mikte naast.

Waar AZ in de eerste 45 minuten nog aardig standhield, ging het in het tweede bedrijf al snel mis. Giuliano werkte na twee minuten al de 2-0 van dichtbij binnen, nadat Sergio Rochet een rebound weggaf. Vervolgens verloor AZ ook nog eens Ron Vlaar, die met een spierblessure naar de kant moest. Nadat de meest ervaren man aan Alkmaarse zijde geblesseerd afhaakte ging het hard. Kokorin maakte zijn tweede, nadat Fernando Lewis hem volledig uit het oog verloor. Daarna maakte Criscito uit een makkelijk gegeven penalty de 4-0.

Zenit kwam vervolgens met tien man te staan, aangezien Luka Đorđević, oud-speler van FC Twente, met een enkelblessure van het veld moest. De thuisploeg had al drie keer gewisseld, maar scoorde zelfs met een mannetje minder. Invaller Oleg Shatov kreeg veel ruimte op links en profiteerde met zijn rechtervoet: 5-0. Bij deze tussenstand vonden de Russen het welletjes, waarna ook AZ zich schikte in een pijnlijke rol.

De Eredivisionist moet na de harde nederlaag in Rusland de wonden likken en hopen op meer succes in Europa. In het eerste duel verloor de ploeg al twee punten tegen het nietige Dundalk FC, waardoor de totale score na twee wedstrijden slechts één punt is. Daarnaast verloor de ploeg Vlaar en Wout Weghorst. Laatstgenoemde ging met een flinke wond in het gezicht van het veld. Het is onduidelijk of het duo erbij is als AZ aankomende zondag in de Eredivisie tegenover Sparta staat.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner