01.10.2016 20:36

Baker loodst Vitesse voorbij FC Groningen

Lewis Baker viert zijn doelpunt voor Vitesse tegen FC Groningen. (01-10-2016)

Vitesse heeft zaterdagavond in de eigen GelreDome afgerekend met FC Groningen. De bezoekers kwamen uit een strafschop al vroeg op voorsprong, maar het was Lewis Baker die vervolgens de hoofdrol voor zich opeiste en zijn ploeg voorbij de Noorderlingen hielp (2-1).

Beide ploegen startten de wedstrijd ongewijzigd ten opzichte van hun duels van vorige week. Na vier minuten was het Milot Rashica die in de fout ging tijdens zijn verdedigende werkzaamheden. De Albaniër ging te laat in de achtervolging bij Jason Davidson en zag zichzelf genoodzaakt de linksback aan het shirtje te trekken in de zestien. Dit werd gezien door arbiter Reinold Wiedemeijer, die de bal op de stip legde, waarna Danny Hoesen met zijn rechter de 0-1 en zijn vierde van het seizoen binnenschoot (0-1).

Nadien was het Vitesse dat het heft in handen probeerde te nemen, maar net als vorige week tegen FC Twente (2-1 nederlaag) grote moeite had om kansen te creëren. Het was Baker die zijn elftal kort voor de theepauze bij de hand nam door vanuit een vrije trap de stand gelijk te trekken. Vanaf 22 meter schoot de Chelsea-huurling het leer over de muur in de linkerbovenhoek (1-1). Even later was het Ricky van Wolfswinkel die voor de 2-1 tekende met een heerlijke knal, maar zijn treffer afgekeurd zag worden wegens een duwfout.

In de tweede helft kreeg het publiek aanvankelijk vooral strijd te zien, maar van mogelijkheden was amper sprake. Een kwartier voor het laatste fluitsignaal sloeg het droge weerbeeld uit het niets om in een hevige regenbui. Toen even later ook onweer een bezoek aan Arnhem bracht, besloot Wiedemeijer het duel voor tien minuten te staken. Direct na de hervatting was het de thuisploeg die kon juichen.

Een vrije trap werd door Baker immers geweldig op het hoofd van Van der Werff gelegd, die met zijn kopbal stuitte op Sergio Padt. Echter bood de goalie wel een herkansing aan Kelvin Leerdam, die simpel de 2-1 in het doel liep. Nadien probeerde Groningen het nog wel met een slotoffensief, maar Vitesse hield stand. Daardoor klimt de ploeg een plaatsje op de ranglijst, waardoor de zesde plaats nu in handen is. Groningen blijft steken op de veertiende plek.

Door: Joey Knobben