01.10.2016 21:40

NEC Nijmegen steelt overwinning bij Roda JC

Daryl Werker baalt na het missen van een kans voor Roda JC tegen NEC Nijmegen. (01-10-2016)

NEC Nijmegen heeft een belangrijke zege geboekt bij Roda JC. Zaterdagavond was de thuisploeg de betere partij, maar waren het de bezoekers die als enige het net vonden: 0-1.

De Limburgers konden in eigen huis niet beschikken over spits Simon Church. Hij werd aan de aftrap vervangen door Nestoras Mitidis, die samen met Farshad Noor en Mitchel Paulissen de voorhoede vormde. Bij de bezoekers uit Nijmegen koos trainer Peter Hyballa in de aanval voor nieuwelingen Taiwo Awoniyi, Reagy Ofosu en Kévin Mayi.

In de eerste helft greep Roda JC direct het initiatief. Na vier minuten was Daryl Werker erg dicht bij een treffer. De verdediger knikte een voorzet van Adil Auassar net naast het doel van NEC-doelman Joris Delle. Diezelfde Delle moest even later wederom handelend optreden. Een schuiver van aanvoerder Tom Van Hyfte moest door de goalie uit de hoek worden gehaald. Ook een poging van Auassar was een prooi voor de Franse keeper. Zijn ploeggenoten konden daar bijzonder weinig tegenover stellen en wisten in het eerste bedrijf geen kansen te creëren.

Het begin van de tweede helft zat vol sensatie. Eerst werd NEC voor het eerst gevaarlijk via Mikael Dyrestam. De verdediger stoomde mee op een schoof de bal net naast het doel van Benjamin van Leer. Aan de overkant zette ook Roda JC even aan. Werker was opnieuw gevaarlijk met het hoofd, maar zag zijn poging over worden getikt door Delle. Mayi liet na de bezoekers alsnog op voorsprong te zetten. Zijn pegel werd door Van Leer fraai uit het doel geranseld.

Diezelfde Mayi was tien minuten voor tijd alsnog verantwoordelijk voor de 0-1. Een fraaie combinatie met invaller Quincy Owusu-Abeyie werd door de aanvaller koelbloeding afgemaakt. Dat betekende de eerste Nijmeegse treffer in 469 minuten voetbal. In de slotfase probeerde Roda JC nog een slotoffensief te forceren, maar tot grote kansen wist men niet te komen.

Door de zege stijgt NEC Nijmegen naar de elfde plek in de Eredivisie. De Gelderlanders hebben nu negen punten uit acht wedstrijden en lijkt afscheid te nemen van de degradatiezone. Roda JC Kerkrade is na vanavond de hekkensluiter van de competitie. Door de zege van vrijdag van PEC Zwolle, staan de Limburgers met drie punten laatste.

Door: Bob van Dijk