02.10.2016 16:21

Heracles en Twente in evenwicht tijdens derby

De Derby van het Oosten leverde zondagmiddag geen winnaar op. Heracles Almelo was wellicht de bovenliggende partij, maar hield samen met FC Twente een punt over aan de ontmoeting: 1-1.

Twente-trainer René Hake had zijn elftal op enkele posities gewijzigd voor de derby met Heracles Almelo. Kamohelo Mokotjo, Chinedu Ede en Hidde ter Avest keerden allen terug in het elftal van de gasten uit Enschede. Met het drietal in de basis begon FC Twente scherp aan de wedstrijd. Het zette Heracles in de eerste tien minuten flink in de achteruit, maar gaandeweg de eerste helft kwam de thuisploeg daar onderuit. Het kreeg dankzij Joey Pelupessy de controle op het middenveld. Heracles deelde enkele speldenprikken uit met schoten van Pelupessy en Jaroslav Navratil. Heracles gebruikte vooral de snelheid van linksbuiten Brandley Kuwas om gevaar te stichten.

Mateusz Klich zag een schot van hem via Tim Breukers rakelings naast het doel verdwijnen. De laatste vijf minuten van de eerste helft leverden pas echt vuurwerk op. FC Twente kreeg een strafschop na een handsbal van Mike te Wierik. De verdediger gebruikte zijn arm bij een vrije trap van Enes Ünal. Klich schoot de bal onberispelijk binnen. Heracles stelde razendsnel orde op zaken. Samuel Armenteros kopte een perfect aangesneden voorzet van Kuwas tegen de touwen. Heracles dacht zelfs nog naar een voorsprong te counteren, maar scheidsrechter Danny Makkelie legde het spel midden in de aanval stil vanwege een hoofdblessure van Te Wierik.

Heracles Almelo had grote gedeelten van de tweede helft de overhand in eigen stadion. Pelupessy beloonde zijn goede wedstrijd bijna met een treffer. Een inzet met links vloog voor hem langs de verkeerde kant van de kruising. Heracles bleef continu druk houden op de spelers van FC Twente, dat zich beperkte tot lange ballen. Maar grote mogelijkheden bleven uit voor de gastheren. Zo schoot Lerin Duarte van afstand naast. Twente bleef zichzelf in de problemen brengen met slordig veldspel en een passing die vaak niet op orde was.

De grootste problemen had Twente met spits Samuel Armenteros. Hij was overal op het veld te vinden en een ware plaag voor de defensie van FC Twente. Hij tikte onder meer een lage voorzet net over het doel. Twente-debutant Dylan Seys stelde daar als invaller een laag schot tegenover, waarop Castro gestrekt moest om te redden. De grootste kans van de slotfase was voor Frederik Jensen. Hij schoot van dichtbij over. Twente staat nu op dertien punten en in het linkerrijtje. Heracles staat slechts een punt boven de degradatiestreep.

Door: Robin Tibbe