09.10.2016 14:20

Van Breukelen hekelt het gebrek aan innovatie

Hans van Breukelen (r.) praat tijdens de Eredivisie-wedstrijd PSV - AZ bij met Frits Schuitemaker (l.), die jarenlang een bestuurlijke functie had bij PSV. (14-08-2016)
Hans van Breukelen (r.) praat tijdens de Eredivisie-wedstrijd PSV - AZ bij met Frits Schuitemaker (l.), die jarenlang een bestuurlijke functie had bij PSV. (14-08-2016)

Als het aan Hans van Breukelen ligt, worden er zo snel mogelijk technologische hulpmiddelen ingezet in het hedendaagse voetbal. De technisch directeur van de KNVB ergert zich aan de fouten die tegenwoordig gemaakt worden op het hoogste niveau.

De FIFA maakte zich de laatste jaren schuldig aan het tegenhouden van innovaties in de voetballerij, maar de wereldvoetbalbond is langzaam bezig met veranderingen. Zo werd er bij de bekerwedstrijden in Nederland voor het eerst  gebruikgemaakt van een videoscheidsrechter. "Iedere verandering is raar. Ik geloof dat we juist naar andere sporten moeten kijken", vindt Van Breukelen. 

"We kunnen veel van hockey leren. Waarom moeten we wachten met een ingooi? Met een vrije bal?",vraagt de directeur zichzelf af in gesprek met de NOS. "Die goal die valt tegen Wit-Rusland, van Virgil van Dijk, is een zuivere goal. Waarom kijken we niet even op de video of het een goal is?", kijkt Van Breukelen terug op de afgekeurde goal van Van Dijk. De grensrechter zag buitenspel, waar dat niet het geval was. "Waarom zijn we nog niet zover?"

Van Breukelen is sowieso veel bezig met veranderingen, ook binnen het Nederlandse voetbal. Met grootse plannen hoopt de KNVB het algemene voetbalniveau in Nederland weer op te krikken, zodat we wederom mee kunnen doen om de prijzen. "We willen met Oranje naar het WK, maar dat is korte termijn. Op lange termijn moet het voetbal veranderen en moeten we richting de top. Toen de Duitsers in 2000 werden uitgeschakeld tijdens het EK hebben ze alles omgegooid."

"Zij hadden de goede mentaliteit, maar misten het technische spel. Dat hebben ze samengevoegd en ze zijn weer wereldtop geworden. Bij Nederland is het andersom. Wij hebben juist de technische kwaliteiten, maar missen die mentaliteit. En dat is misschien nog wel moeilijker", beseft Van Breukelen zich. In het plan Winnaars van morgen werkt de KNVB aan het Nederlandse voetbal, in 2017 wordt er iets van een conclusie verwacht.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner