15.10.2016 17:53

Stekelenburg vervult heldenrol voor Everton

Maarten Stekelenburg balt zijn vuisten nadat hij voor de tweede keer een strafschop van Manchester City stopt. (15-10-2016)

Door toedoen van Maarten Stekelenburg pakte Everton zaterdag een punt tegen Manchester City: 1-1. De Nederlandse doelman stopte in zowel de eerste als de tweede helft een strafschop. City kreeg voldoende kansen voor eigen publiek, maar stuitte veelal op Stekelenburg.

Kun Agüero was niet fit genoeg om in de basis te starten en werd vervangen door jongeling Kelechi Iheanacho. Manager Guardiola gunde tevens het basisdebuut aan Leroy Sané. De Duitse aankoop startte vanaf de rechterflank. Bij tegenstander Everton stond international Maarten Stekelenburg op doel. Onze landgenoot moest al vrij snel in actie komen. Vanaf de zijkant brak Sané door. De van Schalke 04 overgekomen middenvelder omspeelde linksback Bryan Oviedo en zag uiteindelijk zijn inzet in de korte hoek gekeerd worden door Stekelenburg.

Manchester City was de bovenliggende ploeg en had ontzettend veel balbezit. Het ontbrak echter vaak aan een goede eindpass. Diepste spits Iheanacho werd slecht bereikt en de van een blessure teruggekeerde De Bruyne kon zijn stempel nog niet drukken. Vlak voor rust had de Belg een uitgelezen mogelijkheid om de openingstreffer op het scorebord te zetten. Phil Jagielka veroorzaakte namelijk een strafschop door David Silva neer te halen. Het buitenkansje, geschoten door De Bruyne, werd echter gekeerd door Stekelenburg.

Na rust was de eerste kans voor het bezoekende Everton. Gerard Deulofeu, vervanger van de gepasseerde Ross Barkley, trok naar binnen en haalde hard en hoog uit op doel. Claudio Bravo moest zich strekken om de inzet over zijn goal te kunnen tikken. Aan de andere kant was Iheanacho gevaarlijk met een bal achter het standbeen. Opnieuw lag de uitblinkende Stekelenburg in de weg. Tien minuten na rust was het tijd voor Agüero. De topscorer van City kwam in het veld voor de tegenvallende Iheanacho.

Het was echter Everton dat uit het niets op voorsprong kwam. Een diepe bal werd op waarde geschat door Romelu Lukaku. De Belgische spits won de sprint van Gaël Clichy en trof doel met zijn linker in de verre hoek: 0-1. Vijf minuten later veroorzaakte Jagielka de tweede penalty van de middag. Dit keer mocht invaller Agüero het proberen vanaf elf meter. Bijna identiek als de eerste keerde Stekelenburg ook de tweede strafschop van City. Een absolute heldenrol voor de nummer één doelman van Oranje.

Twee minuten later kwam er dan alsnog de gelijkmaker op het scorebord. De net ingevallen Nolito kopte de bal in het doel op aangeven van landgenoot David Silva: 1-1. Dit keer was Stekelenburg kansloos. City wilde meer en ging op zoek naar de voorsprong. Opnieuw was Stekelenburg belangrijk voor Everton met een katachtige redding op een afstandsschot van De Bruyne. Everton hield, mede dankzij een voortreffelijke Stekelenburg, stand en zorgt zo voor een verrassing op bezoek bij de koploper.

Door: Koen Larmit