15.10.2016 20:23

Sparta jubileert met remise in extremis

Loris Brogno (l.) probeert zich tijdens het duel van Sparta Rotterdam met Willem II te ontdoen van Katuku Tshimanga (r.). (15-10-2016)

Sparta Rotterdam heeft zaterdag nog net een punt overgehouden aan het honderdjarige jubileum van stadion Het Kasteel. Een late goal van Thomas Verhaar was goed voor een ietwat onverdiende 2-2.

Precies honderd jaar nadat Het Kasteel werd geopend met een 1-0 zege tegen Willem II stond exact hetzelfde affiche op de rol. Aanvankelijk zouden beide ploegen in retroshirts aantreden, maar de Tricolores zagen hiervan af omdat ze niet comfortabel zaten. Sparta hield zich wel aan het plan. Of Sparta zich helemaal aan het wedstrijdplan hield in de eerste helft was wel de vraag. De Rotterdammers waren uiterst matig in de eerste 45 minuten en creëerden helemaal niks.

Willem II was al iets beter, hoewel de Tricolores ook lang nodig hadden om tot echt goede kansen te komen. In de 39ste minuut was het voor het eerst gevaarlijk met een voorzet van Jordy Croux, die de bal per ongeluk op de lat mikte. Diezelfde Croux verzorgde drie minuten later wel de assist voor de openingstreffer. Niemand reageerde goed op een lange vrije trap van de Belg, behalve goaltjesdief Fran Sol. Hij kon de bal in het strafschopgebied aannemen en tikte via de binnenkant van de lat binnen.

Sparta kwam bovendien op zwakke wijze uit de kleedkamer. Binnen een uur had Alex Pastoor zijn drie wissels al opgebruikt, maar ook dat mocht niet baten. Na ruim een uur spelen leek het zelfs helemaal afgelopen voor Sparta. Een ongeorganiseerde verdediging van Sparta bood Croux de kans om zijn tweede assist te verzorgen voor Fran Sol, die wederom op het juiste moment op de juiste plek stond om een doelpuntje mee te pikken.

Toch werd het nog spannend op Het Kasteel. Vlak na de 0-2 zorgden invallers Finn Stokkers en Craig Goodwin voor de aansluitingstreffer. Een goed afgemeten voorzet van eerstgenoemde bereikte in laatstgenoemde zijn doel. Goodwin gleed de bal binnen en maakte daarmee de laatste twintig minuten in ieder geval nog spannend.

Dat werd bijna weer tenietgedaan door een mooie poging van Erik Falkenburg, die een kwartier voor tijd de lat raakte. Uiteindelijk kreeg Sparta dus nog de mogelijkheid om de 0-2 achterstand om te buigen tot een punt. En dat lukte: in de negentigste minuut legde doelpuntmaker Goodwin de bal ditmaal af op Thomas Verhaar, die Kostas Lamprou met een bal in de kruising kansloos liet en toch nog een punt veiligstelde.

Sparta leek dus af te stevenen op een vervelende nederlaag tijdens het jubileum van Het Kasteel, maar dankzij de late goal van Verhaar haalden de Rotterdammers toch nog een punt uit het duel met Willem II. De Tricolores hadden de punten hard nodig en zullen erg balen dat ze op zeven punten uit negen wedstrijden blijven steken in de Eredivisie.

Door: Nino Vermeulen