18.10.2016 22:40

Dortmund wint bij Sporting en blijft aan kop

Borussia Dortmund heeft dinsdagavond een belangrijke stap gezet richting de tweede ronde van de Champions League. Die Borussen wonnen de uitwedstrijd tegen Sporting CP met 1-2 en houden de leiding in Groep F.

Vooraf was duidelijk wat op het spel stond: zowel Sporting als Dortmund lijkt aangewezen op het gevecht om de tweede plaats. Dortmund sloeg daarin al een gaatje, door een punt te pakken tegen topfavoriet Real Madrid. De druk lag daarom op Sporting om de volle buit te pakken en het initiatief in de strijd om een plekje in de tweede ronde over te nemen.

Dat werd al snel erg lastig voor de groen-witten, want in de negende minuut kwam Dortmund op voorsprong. Goudhaantje Pierre-Emerick Aubameyang maakte met een uitstekende aanname gebruik van zijn snelheid en versloeg doelman Rui Patríco met een heerlijk lobje. Diezelfde spits kreeg in de eerste helft nog veel meer kansen om zijn tweede te maken, maar kwam niet verder dan zijn fraaie doelpunt in de openingsfase.

Sporting dacht even voor de rust de 1-1 te maken via Sebástian Coates, maar een op het eerste oog onschuldige actie van Bas Dost werd bestraft met een vrije trap tegen. De Portugezen kregen het vervolgens niet voor elkaar de stand bij 0-1 te houden. Julian Weigl legde twee minuten voor rust ongehinderd aan en schoot de bal op heerlijke wijze achter Patrício, waardoor de stand na 45 minuten 0-2 was.

In de tweede helft maakte Sporting aanstalten om de 0-2 tussenstand nog om te draaien. Dortmund kwam er daardoor amper aan te pas. Op de helft van het tweede bedrijf werd het aanvallende spel van de Portugezen uitbetaald. Een onder druk gezette Marc Bartra gaf in samenwerking met Roman Bürki op ietwat knullige wijze een indirecte vrije trap weg op negen meter van het doel. Deze werd benut door invaller Bruno César, die de bal snoeihard tegen het net ramde.

Met die aansluitingstreffer werd het toch nog een spannende slotfase in Lissabon. Die leek een kwartier voor tijd even geannuleerd te worden door Christian Pulisic. Hij verschalkte Rui Patrício op mooie wijze, maar de lat zat de 1-3 in de weg. Sporting kreeg dus nog de mogelijkheid om een slotoffensief op te zetten, maar deze kwam nooit echt los, Dortmund speelde het vrij vakkundig uit. Ook de vijf minuten blessuretijd hielpen de Portugezen niet, waardoor het bij 1-2 bleef in Lissabon.

Dortmund houdt met de zege de koppositie in Groep F vast. De Duitsers blijven Real Madrid nog altijd voor, dat niet genoeg had aan 5-1 tegen Legia Warschau om bij het doelsaldo van Dortmund te komen. Die Borussen kunnen zich nu zelfs nog een nederlaag permitteren, want het gat met Sporting is vier punten geworden. De Portugezen hebben een klein wonder nodig om de tweede ronde van de Champions League nog te halen.

Door: Nino Vermeulen