19.10.2016 22:36

Uitblinker Messi doet Guardiola de das om

FC Barcelona heeft in de Champions League gewonnen van Manchester City. De Spanjaarden zegevierden woensdagavond in eigen stadion met 4-0 door onder meer drie treffers van de teruggekeerde Lionel Messi.

Trainer Luis Enrique kon in Camp Nou gewoon weer beschikken over sterspeler Messi. De Argentijn had afgelopen weekeinde zijn rentree gemaakt en keerde voor het duel met Manchester City terug in de basis. De geblesseerde doelman Jasper Cillessen ontbrak bij de thuisploeg. De bezoekers uit Manchester reisden onder leiding van manager Pep Guardiola af naar Spanje. Daar had de oud-trainer van FC Barcelona een basisplaats voor Claudio Bravo, die vorig seizoen nog in het shirt van Blaugrana keepte.

In de eerste helft probeerde Manchester City brutaal het initiatief in handen te nemen. De bezoekers kwamen echter niet verder dan wat kleine speldenprikjes. Jordi Alba moest zich al snel laten wisselen met een blessure en miste zodoende de openingstreffer. Messi combineerde fraai met Andrés Iniesta en omdat Fernandinho uitgleed, kon de Argentijn eenvoudig de 1-0 binnenschieten. Luis Suárez was vervolgens dicht bij de tweede goal voor de thuisploeg, maar hij schoot hard in het zijnet. In de slotfase van de eerste helft nam Manchester City het heft in handen. Eerst schoot Nolito op de voeten van doelman Marc-André ter Stegen en even later moest de Duitser opnieuw ingrijpen op een poging van İlkay Gündoğan. Nadat ook Gerard Pique zich moest laten vervangen bij FC Barcelona, bracht  Bravo nog fraai redding op een schot van Suárez.

Na de pauze zette de bezoekers uit Engeland direct weer aan. Kevin De Bruyne zette goed voor richting Nolito, maar Javier Mascherano wist weg te werken. In de 53e minuut volgde het keerpunt in de wedstrijd. Doelman Bravo leverde de bal zomaar in bij Suárez en herstelde dat buiten de zestien met zijn handen. Scheidsrechter Mažić  kon niet anders dan de Chileen met rood weg te sturen. Niet veel later stond de 2-0 op het scorebord. Iniestra profiteerde van slordig balverlies van Manchester City en gunde de bal opnieuw aan Messi, die in de korte hoek invaller Willy Caballero versloeg. De Bruyne kreeg vervolgens de kans op de aansluitingstreffer, maar wist Ter Stegen niet te passeren. Aan de overkant wist Messi wel het net te vinden. Dit keer kreeg hij een niet te missen kans van Suárez en zette hij FC Barcelona op 3-0. Het duel eindigde daarna in tien tegen tien. Invaller Jérémy Mathieu kreeg binnen een paar minuten twee keer geel. Neymar was daarna nog dicht bij de vierde Catalaanse treffer, maar doelman Caballero wist erger te voorkomen. Ook toen de Braziliaan het enkele minuten voor tijd vanaf elf meter mocht proberen, moest hij zijn meerdere erkennen in de ingevallen goalie. Uiteindelijk bleek ook voor Neymar drie keer scheepsrecht want in de laatste minuut bepaalde hij de eindstand op 4-0.

Door de zege blijft FC Barcelona fier bovenaan staan in groep C. De Catalanen hebben negen punten uit drie wedstrijden. Manchester City blijft met vier punten tweede in de groep. De andere wedstrijd tussen Celtic FC en Borussia Mönchengladbach eindigde in 0-2.

Door: Bob van Dijk