20.10.2016 20:52

Ajax geeft tweemaal voorsprong weg in Vigo

Hakim Ziyech (m.) krijgt wat ruimte in de zestien en met een geplaatste bal zoekt hij het doel van Celta de Vigo. (20-10-2016)

Ajax heeft op bezoek bij Celta de Vigo geen zege uit het vuur kunnen slepen. De Amsterdammers kwamen tot tweemaal toe op voorsprong via Hakim Ziyech en Amin Younes, maar beide keren werd deze binnen no-time weggegeven: 2-2.

De openingsfase was rommelig van beide kanten. Aan de zijde van Celta de Vigo kregen enkele steunpilaren rust in de aanloop naar de derby tegen Deportivo la Coruña en dit was te merken aan het spel van de ploeg, dat drie weken geleden nog met 4-3 te sterk was voor FC Barcelona. De Spanjaarden moesten het spelbeeld overlaten aan de bezoekers.

Halverwege de eerste helft was de eerste de beste kans ook direct raak voor de Amsterdammers. Ajax verdedigde goed uit na een hoekschop, waarna Kasper Dolberg de volledig vrijstaande Hakim Ziyech in de loop wist te bereiken. De technicus dribbelde zich vervolgens vrij in de zestien om doeltreffend in de verre rechterhoek te schieten (0-1).

Heel eventjes konden de Ajacieden genieten van de voorsprong, want na een klein half uur scoorde de thuisploeg op gelukkige wijze de gelijkmaker. Na een overtreding van Nick Viergever op oud-Feyenoorder John Guidetti was het Celta-aanvoerder Fontàs die uit de vrije trap min of meer onbewust de bal over André Onana in de verre hoek wist te krijgen (1-1). Tot aan de theepauze bleef deze stand op het scorebord staan.

Ook in de tweede helft kwam Ajax sterker uit de startblokken, maar vervolgens ontstond er een fase waarin de thuisploeg het spel naar zich toetrok. Onder meer Pione Sisto (geblokt schot) en Facundo Roncaglia (kopbal over het doel) waren gevaarlijk. Aan de andere kant was het Amin Younes die een teleurstellende wedstrijd speelde, maar twintig minuten voor tijd uit het niets de 1-2 binnenschoot. De Duitser kroop volgens zijn handelsmerk naar binnen, en krulde met rechts prachtig in de verre bovenhoek.

Aan de zijde van Celta werd er vervolgens amper aanstalten gemaakt om met een slotoffensief de gelijkmaker te maken, maar deze viel na 82 minuten wel binnen. De in de ploeg gekomen Fabián Orellana herhaalde het kunstje van Younes op misschien nog wel fraaiere wijze door eveneens naar binnen te kruipen, maar vanaf een grotere afstand in de verre hoek te krullen (2-2). Dit zou tien minuten later de eindstand blijken, want hoewel beide ploegen de zege nog probeerden binnen te slepen, bleef het bij 2-2.

De andere wedstrijd in groep G, tussen Standard Luik en Panathinaikos, eindigde ook in een 2-2 gelijkspel. Daardoor blijft Ajax met zeven punten koploper. Celta is de nummer twee met vijf punten. De Spanjaarden komen over twee weken op bezoek in Amsterdam.

Door: Joey Knobben