22.10.2016 09:12

Gratis test kunstgras populair bij voetbalclubs

De gratis test voor korrels die gebruikt worden bij kunstgras is gretig geaccepteerd door honderd voetbalverenigingen. De bandenbranche heeft aangeboden om het materiaal te onderzoeken, aangezien de korrels mogelijk kankerverwekkend zijn.

Het balletje kwam aan het rollen door een uitzending van Zembla. Daarin stelden onderzoekers dat de ondergrond bij kunstgrasvelden een gevaar voor de gezondheid kan zijn. Clubs hielden de kunstgrasvelden daarna massaal dicht, zeker voor jeugdige spelers. Het gaat om de welbekende rubberen korrels, vaak gemalen autobanden. 

Volgens de autobranche is het niet gevaarlijk om op kunstgras te spelen, als er puur en alleen gemalen autobanden zijn gestrooid op het veld. De branche wil bij de clubs die de gratis test geaccepteerd hebben onderzoeken of er alleen gemalen autobanden liggen, of dat er ook andere middelen zijn gebruikt op het veld.

Veel clubs vertrouwen het aanbod van de autobranche echter niet, omdat onduidelijk is of de branche onafhankelijk handelt. Het RIVM, een Nederlandse overheidsinstituut die onderzoek doet naar volksgezondheidsbeleid, komt binnenkort met meer informatie over de rubberen korrels op kunstgrasvelden. Voor zover bekend zijn er nog geen profclubs die het idee van de autobranche hebben geaccepteerd.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner