23.10.2016 14:28

NEC in extremis naast aartsrivaal Vitesse

Vitesse-doelman Eloy Room klemt de bal net op tijd voordat NEC-aanvaller Kévin Mayi de bal langszij kan spelen. (23-10-2016)
Vitesse-doelman Eloy Room klemt de bal net op tijd voordat NEC-aanvaller Kévin Mayi de bal langszij kan spelen. (23-10-2016)

Vitesse leek zondagmiddag lang op weg naar een zege in de beladen Gelderse derby, maar een doelpunt van de omstreden Navarone Foor werd laat ongedaan gemaakt door Taiwo Awoniyi.

De altijd beladen Gelderse derby had van tevoren weer genoeg waarover men zich druk kon maken. Navarone Foor, die deze zomer de saillante overstap maakte van NEC naar Vitesse, was vooraf het hoofdonderwerp. Hij werd ook in de wedstrijd zelf ontvangen met anitspandoeken en moest kampen met fluitconcerten wanneer hij aan de bal kwam. Het duel begon fel, met een grimmige sfeer op de tribunes en op het veld. Tot echt veel kansen kwam dat niet.

Juist toen de wedstrijd na een halfuur een beetje bedaarde en NEC rustig opbouwend een gaatje probeerde te vinden, sloeg Vitesse toe. Ricky van Wolfswinkel kon een lange haal naar voren weinig gehinderd aannemen en bracht de bal tot aan Navarone Foor. Uitgerekend hij scoorde, door heel rustig te blijven en de bal langs doelman Joris Delle te plaatsen. De zo gehate middenvelder was daarmee verantwoordelijk voor de ruststand.

NEC had in de tweede helft moeite om tot kansen te komen. Vitesse had een goede greep op het duel en maakte meer aanspraak op een goal dan de gastheren. Na ruim een uur spelen werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt. Het publiek bekogelde hoekschoppennemer Lewis Baker na meerdere waarschuwingen nog steeds met bekers bier, voor arbiter Pol van Boekel reden om de supporters even tot rust te bedaren.

Vitesse was overduidelijk de betere in het gros van de tweede helft en bleef aandringen om de wedstrijd te beslissen. Pas in het laatste kwartier begonnen de Nijmegenaren wat meer aan te zetten. In de 88ste minuut loonde dat toch nog: een voorzet van André Fomitschow werd binnengekopt door Dario Dumić, en via het been van Taiwo Awoniyi belandde de bal in het doel, waardoor NEC in de slotfase toch nog een remise bewerkstelligde.

NEC zal erg opgelucht zijn met het gelijkspel. Het zou voor de Nijmegenaren vreselijk geweest zijn als uitgerekend Navarone Foor de matchwinner was in deze Gelderse derby. Het punt doet niet erg veel met de ranglijst, maar wel met de Nijmeegse trots. Vitesse zal behoorlijk balen van dit gelijkspel. Het geeft wéér een voorsprong weg in de slotfase van een wedstrijd, en ditmaal in het belangrijkste uitduel van het seizoen.

Door: Nino Vermeulen

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner