23.10.2016 11:46

Toekomst voetbal somber: "Kleine thuismarkt"

Sparta-voorzitter Rob Westerhof kijkt toe tijdens de competitiewedstrijd Sparta - NAC Breda. (01-04-2016)
Sparta-voorzitter Rob Westerhof kijkt toe tijdens de competitiewedstrijd Sparta - NAC Breda. (01-04-2016)

Het is al jaren geleden sinds een Nederlandse club grote successen boekte in Europa. Rob Westerhof was voorzitter bij PSV toen de club de halve finales van de Champions League haalde. Westerhof ziet een herhaling van dat kunststukje niet snel meer gebeuren.

In het seizoen 2004/2005 verraste PSV vriend en vijand door in de knock-outfase de Franse ploegen AS Monaco en Olympique Lyon uit te schakelen. In de halve finale was grootmacht AC Milan de tegenstander en wonder boven wonder werden ook de Italianen bijna aan de kant gezet. De beruchte late tegengoal van Massimo Ambrosini, in Eindhoven nog steeds gevreesd, gooide echter roet in het eten.

"Het was niet realistisch dat niveau Europees te continueren", kijkt Westerhof met het Algemeen Dagblad naar het verleden en het heden. "Je zag al aankomen dat de Engelse clubs nooit hun Premier League zouden opgeven, als je al dacht een samenwerkingsvorm binnen Europa. En het gat werd nog sneller groter dan verwacht door de Amerikaanse, Arabische en Aziatische eigenaren bij de buitenlandse topclubs. Die hadden en hebben maar één belang en dat is de waarde van hun club vergroten. Daar hebben ze ons niet bij nodig."

Daarnaast ziet Westerhof dat we problemen hebben, simpelweg omdat Nederland een klein land is in Europa. "We hebben een kleine thuismarkt, dat is internationaal gezien een enorm nadeel. Een kleine thuismarkt betekent dat de totale omzet achterblijft. Ik zie niet in hoe we die aansluiting nog kunnen vinden. Maar het minste dat we kunnen doen is vol inzetten op onze jeugdopleidingen. Zo houden we in elk geval de kwaliteit van het Nederlands elftal hoog."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner