23.10.2016 16:29

Eerste thuiszege FC Groningen tegen pover AZ

Bryan Linssen heeft FC Groningen op voorsprong gezet tegen AZ en viert het feestje met zijn medespelers. (23-10-2016)

FC Groningen heeft de laatste plek verlaten. De ploeg van Ernest Faber was zondagmiddag op eigen veld overtuigend met 2-0 te sterk voor een heel pover AZ door doelpunten van Bryan Linssen en Tom van Weert. De eerste thuisoverwinning van de ploeg is voldoende om van plek achttien naar plek vijftien te stijgen. AZ moet weeral wachten op een overwinning en kan de aansluiting met de top voorlopig vergeten.

Opvallend was voorafgaand aan de wedstrijd dat John den Brom noch Faber plaats had ingeruimd voor hun doelpuntenmakers. Bij AZ stond Fred Friday in de spits ten koste van Robert Mühren en Wout Weghorst, terwijl de Nigeriaan nog geen Eredivisiegoal maakte. Bij FC Groningen geen plaats voor Danny Hoesen, Mimoun Mahi en Oussama Idrissi, de drie topscorers van de noorderlingen.

De wedstrijd begon erg slordig, waardoor er weinig kansen ontstonden. De eerste echt grote kans was meteen raak. Hans Hateboer gaf goed voor op Linssen, die mede door wel erg lamlendig optreden van Mattias Johansson de bal binnen kon werken. AZ werd er niet beter op, speelde in balbezit in een veel te laag tempo en was daar ook nog slordig bij. Aan de overkant was de thuisploeg wel dreigend, maar zelden echt kansrijk. De Groningers leken dan ook tevreden te zijn met een 1-0 ruststand, maar het zou mooier worden voor Faber en zijn mannen.

In de blessuretijd van de eerste helft kwam Linssen na een aanval over links aan de bal, zette knap voor op Van Weert en de spits maakte met een knappe kopstoot zijn eerste Eredivisiegoal voor zijn nieuwe werkgever. Na rust wisselde AZ Johansson. Iliass Bel Hassani nam zijn plek in. Het leidde echter nog niet tot een overwicht van AZ, dat domweg futloos opereerde.

Pas halverwege de tweede helft kreeg AZ eindelijk een grote kans, toen een hoekschop bijna toevallig voor Derrick Luckassen landde. Sergio Padt was echter overtuigend in zijn optreden en voorkwam de aansluitingstreffer. Even later bracht Van den Brom toch de cavalarie: zowel Mühren als Weghorst mocht twintig minuten invallen. Ook dat bracht weinig teweeg. FC Groningen kon de wedstrijd zonder noemenswaardige weerstand over de streep trekken.

Door: Jan Willem Spaans