26.10.2016 22:52

United wint derby en gaat naar kwartfinale

In een weinig verheffende burenruzie heeft Manchester United woensdagavond ten koste van Manchester City een plaats bij de laatste acht van de League Cup veroverd. Mata werd op Old Trafford de matchwinner door het enige doelpunt van de wedstrijd voor zijn rekening te nemen: 1-0.

In tegenstelling tot José Mourinho greep Pep Guardiola de stadsderby aan om veel basisspelers rust te gunnen en reservespelers speeltijd te geven. Zo trad Manchester City met onder meer de jonge Spanjaarden Aleix García (19) en Pablo Maffeo (19) aan. Een andere jonge speler van The Citizens, Kelechi Iheanacho, kreeg na twee minuten spelen de eerste grote mogelijkheid van de wedstrijd, maar zijn kopbal ging ruim over.

Daarna was het lang wachten op kansen voor de teams uit Manchester, die er geen spektakel van maakten. Beide teams steken de laatste weken niet in grootse vorm en durfden weinig risico te nemen. De thuisploeg kreeg pas na meer dan een halfuur spelen de eerste en de enige goede mogelijkheid van het eerste bedrijf, maar Marcus Rashford stuitte op het laatste moment op verdediger Maffeo. Aan de andere kant kreeg Iheanacho zijn tweede kans om de openingstreffer te maken, maar Marcos Rojo greep op het laatste moment in.

Manchester United verzuimde voor rust om echt gevaarlijk te worden, maar kwam in de tweede helft wel goed uit de startblokken. Een paar minuten nadat Paul Pogba de paal raakte, kreeg de thuisploeg loon naar werken. Nadat Zlatan Ibrahimović zijn lichaam goed gebruikte, drong hij het strafschopgebied van The Citizens. Met een slimme pass bereikte hij vervolgens Juan Mata, die de verlossende 1-0 tegen de touwen schoot.

Guardiola probeerde met het inbrengen van Raheem Sterling en Kun Agüero het tij te keren, maar Manchester City slaagde er niet in om tot kansen te komen en de gelijkmaker te forceren. Daardoor wint Manchester United niet alleen de burenruzie, maar gaat de club ook door naar de kwartfinale van de League Cup.

Door: Vincent Houttuin