28.10.2016 21:50

Reddingen Van Leer bezorgen Roda een punt

FC Twente en Roda JC hebben vrijdagavond de punten gedeeld in de Grolsch Veste. In een povere partij wist geen van beide ploegen tot scoren te komen. Twente had zonder twijfel een veldoverwicht, maar sterk Limburgs verdedigen en een paar uitstekende reddingen van doelman Benjamin van Leer zorgden voor het punt waarmee de Kerkraadse club de rode lantaarn voorlopig aan Willem II overdoet.

FC Twente moest Chinedu Ede in de warming-up afhaken, de negentienjargie Fin Fredrik Jensen mocht derhalve zijn opwachting maken in de basisploeg van René Hake, waar ook Dejan Trajkovski na een schorsing weer beschikbaar was. De gasten begonnen met Mikhail Rosheuvel in plaats van de geblesseerde Daniel De Silva, terwijl trainer Yannis Anastasiou Farshad Noor opofferde voor Adil Auassar op zijn middenveld.

Twente begon voor eigen publiek voortvarend en sloot Roda in de eerste tien minuten op eigen helft op. Dat leverde een aantal gevaarlijke momenten voor de goal op, maar tot serieuze kansen leidde het openingsoffensief niet. Na een kwartier was het wat gaan liggen: het balbezit en het initiatief waren zeker nog in handen van de Tukkers, maar kansen kreeg het niet. In een tegenstoot was het zelfs Roda dat het gevaarlijkst werd, maar Mitchel Paulissen kreeg de bal niet bij David Boysen die vrij voor het doel stond.

Zodoende bleef het dus 0-0 in de eerste helft. Het spelbeeld veranderde na rust maar weinig. Twente had de bal, Roda verdedigde gegroepeerd en hoopte er af en toe tussenuit te sneaken. De thuisclub grossierde in hoekschoppen en schoten die op het laatste moment geblokt werden, maar echt gevaarlijk werd het feitelijk maar zelden. Twintig minuten na rust kreeg Twente een echt goede kans, invaller Jari Oosterwijk kwam met een krachtige kopstoot uit een hoekschop, maar Van Leer had een sterke redding in huis. Roda deelde ondertussen wat plaagstootjes uit via invaller Nestoras Mitidis, maar koesterde vooral de brilstand.

Het venijn zat hem in de staart. Uit een hoekschop kreeg Roda ineens een kans omdat Nick Marsman helemaal miszat, maar Christiaan Kum kopte over. Aan de overkant kreeg Yaw Yeboah een goede schietkans na een klutssituatie, maar Van Leer hield zijn ploeg andermaal op de been. Een laatste kans uit een hoekschop was aan de verder amper zichtbare Enes Ünal niet besteed, waardoor de wedstrijd eindigde zoals hij begon: 0-0.

Door: Jan Willem Spaans