29.10.2016 20:22

Willem II wint eindelijk weer thuisduel

Thom Haye prikt de 1-0 binnen voor Willem II tegen FC Groningen. (29-10-2016)

Een negatief clubrecord was nabij voor Willem II, maar de Tricolores voorkwamen dat door zaterdagavond met 2-1 te winnen van FC Groningen. Dat is de eerste thuiszege sinds december vorig jaar.

Zowel Willem II als FC Groningen maakte al vroeg in de wedstrijd duidelijk dat beide ploegen maar voor één ding kwamen: winnen. Dat leverde een soms slordige, maar wel leuke eerste helft op. De Tilburgers en de Groningers kwamen tot veel kansen, met als hoogtepunt een mooi schot van Funso Ojo. Hij raakte in de zeventiende minuut de paal, omdat Sergio Padt de bal nog ternauwernood aanraakte.

Ook Groningen raakte het aluminium, even daarvoor. Samir Memišević bracht een bal bij de tweede paal weer terug richting de doelmond en raakte daarbij eigenlijk per ongeluk de bovenkant van de lat. De uitploeg was in de rustigere fases van de eerste helft vaak verantwoordelijk voor het balbezit, maar kon dat lichte overwicht niet omzetten in een voorsprong. Zodoende gingen beide ploegen rusten met 0-0, nochtans het een leuke partij was in Tilburg.

In de tweede helft hield Willem II de druk er goed op. Toen de wedstrijd op driekwart zat loonde dat eindelijk. Invaller Thom Haye vond na een goede voorzet van Jordy Croux eerst nog Sergio Padt op zijn weg, maar kon vervolgens simpel de rebound binnenlopen. Daarmee gaf hij Willem II eindelijk de bevrijdende openingstreffer.

Lang mochten de Tricolores alleen niet genieten van die voorsprong. Een kwartier voor tijd kwam Groningen weer op gelijke hoogte in Tilburg. Tom van Weert was belangrijk door een vrije trap goed door te koppen richting invaller Mimoun Mahi, die de bal op acrobatische wijze langs Kostas Lamprou tikte en de stand weer gelijk trok.

In de laatste minuten was het vooral Groningen dat aanspraak maakte op de overwinning. Dat bevestigde Willem II-coach Erwin van de Looi door verdediger Dries Wuytens erin te zetten voor Jordy Croux. Maar toch was het Willem II dat de winnende treffer maakte, vijf minuten voor tijd. Doelman Padt deed zijn uiterste best om een scherpe voorzet van Freek Heerkens over de lat te tikken, maar tikte hem tegen de lat aan. Zo bood hij aanvaller Bartholomew Ogbeche een open doel om de 2-1 binnen te koppen.

Voor Willem II is deze zege een bevrijdende. Het leek op weg om een negatief clubrecord te vestigen door veertien thuiswedstrijden op rij niet te winnen, maar boekt met deze wedstrijd voor het eerst sinds december van vorig jaar eindelijk weer een overwinning. Groningen dacht vorige week eveneens een bevrijdende winstpartij te pakken te hebben door AZ met 2-0 te verslaan, maar hebben weer genoeg om over te debatteren met deze nederlaag.

Door: Nino Vermeulen