29.10.2016 21:46

Heracles in eigen huis niet langs Sparta

Brahim Darri (l.) en Brandley Kuwas (r.) vieren het doelpunt van eerstgenoemde namens Heracles Almelo tegen Sparta Rotterdam. (29-10-2016)

Sparta Rotterdam heeft zaterdagavond punten laten liggen op bezoek bij Heracles Almelo. De Rotterdammers moesten in het Polman Stadion genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel. Thomas Verhaar miste in blessuretijd een strafschop.

Bij Heracles Almelo had trainer John Stegeman geen verrassingen in zijn basisopstelling. Ondanks de toenemende kritiek begon hij in eigen huis onder meer met jongeling Justin Hoogma en aanvaller Samuel Armenteros. Sparta-trainer Alex Pastoor kon geen beroep doen op verdediger Bart Vriends. Hij moest vanwege schouderklachten verstek laten gaan. Vriends werd in de defensie vervangen door jongeling Sherel Floranus, die samen met Denzel Dumfries, Rick van Drongelen en routinier Michel Breuer de verdediging vormde.

In de beginfase nam Sparta Rotterdam het heft in handen in Almelo. Dat leverde al vrij snel een goede kans op voor Thomas Verhaar. Hij wachtte na een fraaie pass van Stijn Spierings net te lang en kon niet afdrukken. Aan de overkant kon Heracles amper tot gevaar komen. Dat lukte wel twee keer via Brandley Kuwas, maar de buitenspeler had zijn vizier niet op scherp staan. Ook Lerin Duarte vond doelman Roy Kortsmit op zijn weg. Thomas Bruns wist de Spartaan vervolgens wel te verschalken, maar de aanvoerder van Heracles werd teruggefloten vanwege buitenspel. Dat leek het even later ook toen Zakaria el Azzouzi op aangeven van Verhaar binnen kon tikken. Die treffer telde echter wel, waardoor de Spartanen met een 0-1 voorsprong aan de thee konden.

Na de pauze probeerde Heracles het initiatief te pakken. De eerste mogelijkheid was echter voor de bezoekers. Dumfries kreeg de bal zomaar in zijn voeten, maar zijn schot werd gekraakt. Aan de overzijde kon Heracles daar vrij weinig tegenover zetten. Invaller Robin Gosens raakte onbedoeld de lat en Joey Pelupessy probeerde Kortsmit te testen met een zwabberschot. Twintig minuten voor tijd kwam de gelijkmaker er alsnog. Invaller Brahim Darri schoot prachtig raak nadat Van Drongelen de bal niet goed weg kreeg.

De thuisploeg leek daarna de zege veilig te stellen. Een razendsnelle counter belandde via Gosens bij Kuwas, die oog in oog met Kortsmit voor 2-1 zorgde. Het feest in Almelo was maar van korte duur, nog geen minuut later stond het namelijk alweer gelijk. Mart Dijkstra bediende Loris Brogno en de Belg schoof beheerst raak in de verre hoek. In de blessuretijd kreeg Thomas Verhaar de uitgelezen mogelijkheid op de 2-3. Vanaf elf meter moest hij echter zijn meerdere erkennen in doelman Bram Castro.

Door het gelijkspel is Heracles Almelo terug te vinden op de vijftiende plek met negen punten uit elf wedstrijden. Sparta Rotterdam stijgt naar de achtste plaats met dertien punten uit elf duels.

Door: Bob van Dijk