29.10.2016 22:36

Slordig Ajax thuis nipt langs taai Excelsior

De spelers van Ajax vieren samen met Hakim Ziyech (m.) zijn doelpunt tegen Excelsior. (29-10-2016)

Zonder moeite ging het niet, maar Ajax heeft zaterdagavond een driepunter geboekt tegen Excelsior. Uiteindelijk was een mooi doelpunt van Hakim Ziyech genoeg voor de overwinning.

Ajax kwam al vroeg in de wedstrijd tot een aantal kansen. Mitchell Dijks, die speelde in plaats van de geblesseerde Daley Sinkgraven, zorgde al binnen twee minuten voor gevaar met een scherpe voorzet richting Kasper Dolberg. Als de spits een tiende van een seconde eerder kwam inlopen, had hij de bal in een leeg doel kunnen lopen. De spits kwam een aantal minuten later wel tot een schot, op aangeven van Hakim Ziyech. Ditmaal mikte hij over.

Daarna zakte het wel ietwat in bij de Ajacieden. Excelsior kreeg grip op het aanvallende spel van de thuisploeg, die er na de openingsfase niet echt meer doorheen kwam in de eerste helft. Het team van Peter Bosz moest het doen met een paar afstandsschoten, die allemaal niet erg dreigend waren. Zodoende bleef het na 45 minuten bij een voor Ajax frustrerende 0-0 stand. Na een moeizame eerste helft was er in de tweede al snel sprake van opluchting voor de Amsterdammers. Binnen drie minuten was daar de voorsprong voor Ajax. Ziyech ontving de bal van Dolberg en moest de bal vanuit stand richting doel volleren. En dat deed hij met verve; de bal viel buiten bereik van doelman Tom Muyters in de verre hoek.

Ajax zette daarna goed aan voor een tweede treffer. Drie minuten na de goal van Ziyech werd deze al bijna overtroffen door Lasse Schöne, die van afstand de paal raakte. Diezelfde Schöne kreeg na een uur spelen de uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd op slot te gooien. Hij mocht een strafschop nemen nadat Jurgen Mattheij een overtreding beging op Dolberg. De Deen benutte deze echter niet. Tom Muyters kon een matig genomen strafschop pakken.

Een paar minuten later deed zich weer een kans voor voor de Ajacieden. Amin Younes kwam oog in oog met Muyters, maar de Duitser wipte de bal net naast. Diezelfde Younes was twintig minuten voor tijd de man die als gewisselde het competitiedebuut van Abdelhak Nouri inluidde. Hij kreeg het niet voor elkaar wat zovelen voor hem wel deden: scoren bij hun Ajax-debuut. Het bleef bij 1-0 in de ArenA, waar Ajax met de hakken over de sloot een overwinning boekte op Excelsior.

Ajax houdt door de zege enigszins aansluiting met Feyenoord, dat zondag nog in actie komt tegen sc Heerenveen. De Amsterdammers blijven afhankelijk van puntenverlies van de concurrentie. Aankomende donderdag staat eerst het Europa League-duel met Celta de Vigo op het programma. Excelsior blijft voor de vijfde wedstrijd op rij doelpuntloos. De Rotterdammers hadden dit duel wellicht al wel ingecalculeerd als nederlaag en zullen hun pijlen nu richten op de aankomende weken.

Door: Nino Vermeulen