30.10.2016 16:24

SC Heerenveen pakt punt bij Feyenoord

Erwin Mulder, Dirk Kuyt, Rick Karsdorp en Stefan Marzo (v.l.n.r.) houden de blik op de bal gericht. (30-10-2016)
Erwin Mulder, Dirk Kuyt, Rick Karsdorp en Stefan Marzo (v.l.n.r.) houden de blik op de bal gericht. (30-10-2016)

Koploper Feyenoord heeft de topper tegen sc Heerenveen niet weten te winnen. De Rotterdammers kwamen in de eigen Kuip niet verder dan 2-2 en verspeelden opnieuw kostbare punten.

Trainer Giovanni van Bronckhorst besloot niet te sleutelen aan zijn elftal. Hij stuurde voor de vierde keer op rij dezelfde elf spelers het veld in. Daardoor moesten Eljero Elia en Steven Berghuis genoegen nemen met een plaats op de bank. Jens Toornstra en Bilal Başaçıkoğlu mochten het wederom laten zien vanaf de flanken. Bij de bezoekers uit Heerenveen ontbrak Pelle van Amersfoort. Trainer Jurgen Streppel zette Morten Thorsby op zijn plek op het middenveld van de Friezen. Lucas Bijker was twijfelachtig, maar verscheen gewoon aan de aftrap in Rotterdam.

Beide ploegen drukten het gaspedaal direct vol in. Dat leverde een snelle voorsprong op voor sc Heerenveen. Via Sam Larsson kwam de bal bij Arber Zeneli, die Reza Ghoochannejhad een niet te missen kans gaf. Feyenoord pakte na de vroege tegenvaller het initiatief. Dat resulteerde in een levensgrote kans voor Nicolai Jørgensen, maar doelman Erwin Mulder wist zijn kopbal fraai te keren. In de rebound schoot aanvoerder Dirk Kuyt hoog over. De gelijkmaker kwam er even later alsnog voor de Rotterdammers. Toornstra zette Jørgensen oog in oog met Mulder en de Deen schoot hard raak in de verre hoek. Grote kansen bleven daarna uit, maar toch kwam Feyenoord vlak voor rust op voorsprong. Başaçıkoğlu verdiende een strafschop na een overtreding van Jerry St. Juste. Kuyt zag zijn inzet gekeerd worden door Mulder, maar Rick Karsdorp schoot de rebound wel binnen.

Na de onderbreking ging Feyenoord vrolijk door met het creëren van kansen. Kuyt zette Başaçıkoğlu vrij voor Mulder, maar de keeper voorkwam met zijn voeten dat de Rotterdammers op 3-1 kwamen. Ondanks het overwicht van Feyenoord kwam sc Heerenveen uit het niets op 2-2. Zeneli stak de helft van de thuisploeg over en haalde verwoestend hard uit van zo'n vijfentwintig meter. Jørgensen kreeg daarna tot twee keer toe de uitgelezen mogelijkheid om te scoren. Eerst tikte Mulder zijn schot naast en even later prikte hij de bal zelf naast het doel. Invaller Henk Veerman was aan de overkant dicht bij, maar hij werd van de bal gelopen door Karsdorp.

Door het 2-2 gelijkspel blijft Feyenoord koploper van de Eredivisie. De Rotterdammers hebben 29 punten uit elf wedstrijden. sc Heerenveen staat op de vierde plaats en heeft 22 punten uit elf duels.

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner