30.10.2016 16:23

Utrecht en NEC remiseren in wisselvallig duel

Richairo Živković (l.) en Dario Dumić (r.) gaan fysiek met elkaar de strijd aan om als eerste bij de bal te komen. (30-10-2016).

Een wedstrijd van twee helften tussen FC Utrecht en NEC is zondagmiddag geëindigd in 1-1. Utrecht wist in een uitstekende eerste helft maar één keer te scoren, en zag deze score ongedaan gemaakt worden in het tweede bedrijf.

Utrecht kende een ietwat slordige openingsfase, maar nam al snel het heft in handen. Naarmate de wedstrijd vorderde creëerde de ploeg van Erik ten Hag steeds meer goede kansen. Sébastien Haller was na 25 minuten dichtbij, maar werd te veel gehinderd door André Formitschow om de bal binnen te lopen. De linksback mocht van geluk spreken dat hij daarvoor niet werd bestraft door arbiter Edwin van de Graaf.

Tien minuten later was het wel raak voor Utrecht. Richairo Živković was belangrijk met een lage voorzet richting Nacer Barazite, die de bal via de rug van NEC-keeper Joris Delle tegen het net wist te werken. De goal kwam uiteindelijk op naam van de sluitpost van de Nijmegenaren. Na deze 1-0 begon het echt goed te lopen bij de Domstedelingen, die voor rust nog twee dotten van kansen creëerden om de score uit te breiden. Haller kopte op de lat, waarna Živković oog in oog met Delle naast schoot. Het bleef dus bij 1-0 in de eerste helft.

NEC kwam toch beter uit de kleedkamers. Peter Hyballa zette zijn team ietwat om door de zeventienjarige Ferdi Kadıoğlu erin te brengen en de formatie te wijzigen naar 4-4-2. Het wist meerdere kansen te creëren en kwam na een uur spelen zelfs op gelijke hoogte. De jonge Kadıoğlu beleefde een droominvalbeurt door de bal op zeer fraaie wijze in de kruising te schieten. Hij maakte zichzelf daarmee de jongste scorende NEC'er ooit, met 17 jaar en 23 dagen.

Hiermee was het 1-1 in De Galgenwaard, en lag het momentum bovendien bij de uitploeg. NEC kreeg zelfs een aantal kansen om er met de zege vandoor te gaan in Utrecht. Uiteindelijk was het toch de thuisploeg die in de slotfase aanstalten maakte om de winnende treffer te maken. Echt grote kansen wist het alleen niet te creëren, waardoor het bij 1-1 bleef tussen Utrecht en NEC.

Vooral naar aanleiding van het beeld in de eerste helft mag NEC zich gelukkiger prijzen met een punt. De ploeg van Hyballa consolideert zijn plekje onderin de middenmoot. Utrecht behoudt met de remise plek acht in de Eredivisie, al had het gehoopt te winnen en aansluiting te vinden met de subtop. Het gelijkspel tegen NEC is toch een klein smetje op de goede fase waarin de ploeg van Ten Hag zich de afgelopen weken bevond.

Door: Nino Vermeulen