30.10.2016 14:20

PEC Zwolle wint spectaculaire IJsselderby

PEC Zwolle heeft streekrivaal Go Ahead Eagles met 3-1 verslagen. In Zwolle was er sprake van een gelijkwaardige strijd, maar de Zwollenaren waren effectiever op de vroege zondagmiddag. Go Ahead Eagles sluit een dramatische week af met wederom een nederlaag.

De wedstrijd kende een heerlijk begin met het snelste doelpunt ooit in de IJsselderby. Binnen twee minuten kwam PEC Zwolle op voorsprong. Bram van Polen stuurde Queensy Menig de diepte in. De spits zag doelman Theo Zwarthoed uit zijn doel komen en lobde de bal over de goalie heen. En PEC Zwolle kreeg kansen om de voorsprong te verdubbelen, maar de lat bracht de club uit Deventer redding op het schot van Youness Mokhtar. Het was één van de laatste acties van de Zwolse smaakmaker, want hij moest met een liesblessure de strijd staken.

Na de voorsprong liet de club uit Zwolle de bal aan de bezoekers. Go Ahead Eagles had het meeste balbezit, maar het lukten de mannen van Hans de Koning niet om tot grote kansen te komen. Tot vlak voor rust. Met het nodige geluk kwam de bal voor de voeten van Sander Fischer. De verdediger dacht niet na en haalde direct verwoestend uit. Doelman Mickey van der Hart was kansloos en zo knokte de Eagles zich voor rust nog terug in de wedstrijd.

Go Ahead leek na rust door te gaan en kwam ook dicht bij de 1-2. Marcel Ritzmaier mikte een vrije trap op de bovenkant van de lat. Geen minuut later lag de bal plotseling aan de andere kant erin. De door blessures geplaagde Mustafa Saymak kreeg alle tijd om uit te halen en dat deed de middenvelder uit Deventer dan ook. Met links schoot hij de bal buiten het bereik van doelman Zwarthoed. Weer moest Go Ahead Eagles op zoek naar de gelijkmaker.

De club uit Deventer had tegen PEC moeite om het vele balbezit om te zetten in kansen. De meeste dreiging stichtten de bezoekers uit standaardsituaties. Zo kopte Fischer naast uit een hoekschop. Hans de Koning zette voor de laatste minuten Kenny Teijsse binnen de lijnen om de gelijkmaker alsnog te forceren. En direct was de invaller dichtbij. Bij een voorzet van Darren Maatsen kreeg Kevin Brands de kans om uit te halen. Doelman Van der Hart kon de bal tegenhouden, maar gaf wel een rebound weg. Invaller Teijsse had de 2-2 op zijn schoen, maar de Zwolse-goalie was snel op de been en hield zijn doel schoon.

Waar de 2-2 in de lucht hing, bleek het al snel einde verhaal voor Go Ahead. Invaller Anass Achahbar ging alleen op doelman Zwarthoed af. Fischer hield de kleine spits vast en voorkwam zo een grote Zwolse kans. Scheidsrechter Gözübüyük was onverbiddelijk en stuurde de doelpuntenmaker met rood van het veld. De vrije trap die volgde schoot Danny Holla heerlijk binnen en bepaalde dat de IJsselderby in 3-1 winst voor PEC Zwolle eindigde.