02.11.2016 22:37

Overwintering een feit voor winnend Dortmund

Borussia Dortmund is na vier groepswedstrijden al zeker van overwintering in de Champions League. De Duitse formatie versloeg woensdagavond Sporting CP met 1-0, waardoor het op tien punten uit vier duels komt te staan. Borussia Dortmund profiteert tevens optimaal van puntenverlies van Real Madrid, dat op bezoek bij Legia Warschau onverwachts gelijkspeelde.

Sporting-trainer Jorge Jesus verraste door in zijn basiselftal een plek in te ruimen voor Luc Castaignos, die daarmee zijn basisdebuut voor de Portugezen maakte. De 24-jarige spits kwam nauwelijks in het stuk voor en werd in de rust gewisseld voor Bas Dost. Bij de thuisploeg ontbrak Pierre-Emerick Aubameyang om onduidelijke reden, die werd vervangen door Adrián Ramos. De Colombiaan liet al snel merken een uitstekende stand-in te zijn, want na twaalf minuten spelen kopte hij raak na een goed aangesneden voorzet van Matthias Ginter.

Het doelpunt van Ramos was het begin van een levendige fase van de wedstrijd, waarin beide teams de nodige kansen kregen. Sporting was via Gelson Martins tweemaal dicht bij de gelijkmaker, maar hij had het vizier niet op scherp staan. Borussia Dortmund werd ook meerdere malen gevaarlijk, maar onder meer Christian Pulisic (lat) en Raphaël Guerreiro (zijnet) slaagden er niet in om voor rust de score te verdubbelen.

Met Dost als vervanger voor Castaignos kwam Sporting na rust goed uit de startblokken. Dat leverde diverse kleine mogelijkheden op, maar echt gevaarlijk werden de Portugezen niet. Waar het publiek in de eerste helft een overvloed aan kansen kreeg voorgeschoteld, werden de teams in het tweede bedrijf niet vaak gevaarlijk. Bryan Ruiz was nog dichtst bij een doelpunt, maar hij slaagde er niet in om een scherpe voorzet van Ezequiel Schelotto om te zetten tot een doelpunt.

Borussia Dortmund is door de zege niet alleen zeker van een plek in de achtste finales van de Champions League, maar heeft ook de beste papieren om groepswinnaar te worden. Real Madrid speelde in Polen verrassend met 3-3 gelijk, waardoor de Duitsers plots een voorsprong van twee punten hebben op de Madrilenen. Waar Borussia Dortmund en Real Madrid zullen strijden om de eerste plaats in Groep F, gaan Sporting en Legia Warschau uitmaken wie derde wordt en instroomt in de Europa League.

Door: Vincent Houttuin