19.11.2016 15:23

Arsenal ontsnapt aan nederlaag tegen United

Op het nippertje heeft Arsenal zaterdag een punt overgehouden aan de topper tegen Manchester United. De thuisploeg dacht terecht met een 1-0 overwinning van het veld te stappen. Invaller Olivier Giroud besloot anders met een rake kopbal vlak voor tijd: 1-1.

Manchester United probeerde de tegenstander te verrassen door in de eerste minuten aanvallend voor de dag te komen. Arsenal had enkele minuten nodig om zich daar op in te stellen. Bovendien liet José Mourinho zijn ploeg al snel een verdedigende houding aannemen. Het publiek moest zich in het eerste half uur vermaken met een technisch hoogstandje van Mesut Özil en een halve kopkans van Alexis Sánchez. Door het verdedigende spel van beide ploegen voltrok zich voornamelijk een behouden wedstrijd tussen twee teams die de organisatie goed hadden staan.

Tien minuten voor rust kwam de wedstrijd pas tot leven nadat Antonio Valencia naar de grond ging na een duel met Nacho Monreal. De scheidsrechter weigerde echter een strafschop te geven. Het bracht United wel tot leven. Via Juan Mata en Anthony Martial kreeg de thuisploeg twee goede kansen op de voorsprong. Petr Čech wist eerst een lage bal van Mata uit zijn doel te houden, waarna de Tsjechische doelman van Arsenal ook een antwoord had op een hoge bal van Martial. Arsenal zette daar aanvallend vrij weinig tegenover.

In de tweede helft controleerde Manchester United de wedstrijd. Arsenal kwam nauwelijks in balbezit en al helemaal niet meer in de buurt van het strafschopgebied van de thuisploeg. Slordig spel van beide kanten zorgde er echter voor dat de bal voornamelijk op het middenveld over en weer vloog. Uiteindelijk was het United dat weer de controle pakte en de druk opvoerde. In eerste instantie resulteerde dat voornamelijk in strafschoppen en weinig gevaarlijke moment.

Twintig minuten voor tijd sloeg Manchester United toe. Paul Pogba gaf de bal op rechts mee aan de diepgaande Ander Herrera. De Spanjaard legde de bal keurig terug op de inlopende Juan Mata. Voor hem was het een koud kunstje om vervolgens raak te schuiven en United op 1-0 te zetten. Arsène Wenger reageerde op de achterstand door de matig spelende Mohamed Elneny te vervangen door Olivier Giroud. De invaller toonde vlak voor tijd zijn waarde door de 1-1 tegen de touwen te koppen.

Door het gelijkspel blijft Arsenal een voorsprong van zes punten houden op Manchester United, dat nu verder achterop dreigt te raken ten opzichte van de bovenste vier ploegen in de Premier League.