19.11.2016 20:27

Vitesse pakt punt op bezoek bij Heerenveen

Yuki Kobayashi (l.) draait weg bij Shiran Yeini (r.) van Vitesse. (19-11-2016)

SC Heerenveen heeft in eigen huis twee punten laten liggen tegen Vitesse. In een bijzonder zwakke wedstrijd, waar het venijn in de staart zat, kwamen beide ploegen niet verder dan 1-1 in het Abe Lenstra Stadion.

Bij sc Heerenveen ontbrak aanvoerder Stijn Schaars aan de aftrap. De middenvelder had teveel last van zijn kuitblessure, die hij op had gelopen bij het Nederlands elftal. Schaars werd tegen Vitesse vervangen door Morten Thorsby. Bij Vitesse had trainer Henk Fraser na teleurstellende resultaten veranderingen aangebracht in zijn opstellingen. Kelvin Leerdam keerde terug in de basis. Dat betekende dat Arnold Kruiswijk centraal in de verdediging stond en Kosuke Ota als linksback mocht acteren in Friesland.

In de eerste helft nam Vitesse brutaal het initiatief. Na slordig balverlies van Yuki Kobayashi ging Marvelous Nakamba richting het doel van Erwin Mulder. De keeper wist het schot van de middenvelder echter te keren en ook de rebound van Ricky van Wolfswinkel ging niet tegen de touwen. Vervolgens zakten de bezoekers in en mocht sc Heerenveen aan aanvallen gaan denken. Eerst wilde Reza Ghoochannejhad een strafschop na wat duwen en trekken met Guram Kashia. Dicht bij de openingstreffer kwamen de Friezen niet. Younes Namli produceerde wat afstandsschoten en ook Sam Larsson knalde een vrije trap van ver op doel. Doelman Eloy Room hoefde echter niet in actie te komen. Tien minuten voor rust zorgde Vitesse-trainer Henk Fraser voor het meest opvallende moment. De coach haalde Nathan naar de kant en liet Adnane Tighadouini voor de pauze al invallen.

Ook de na de rust begon Vitesse beter. Na een voorzet van Nakamba mocht Tighadouini zomaar op de doel schieten, maar zijn poging werd geblokt. Even later gleed Van Wolfswinkel de bal in het zijnet. De grootste kans van de wedstrijd was zonder twijfel voor Arber Zeneli. Hij mocht zomaar op doelman Eloy Room af, maar de goalie van Vitesse wist knap te redden met zijn voeten. Het hoogtepunt was daarna voor Baker. De aanvaller van Vitesse kreeg de bal met een gelukje mee, maar rondde bijzonder fraai af. Hij wipte de bal prachtig over de kansloze Mulder. De Gelderlanders leken daardoor met de zege aan de haal te gaan, maar hadden buiten Henk Veerman gerekend. De invaller draaide knap weg en schoof de 1-1 prima achter Room. In extremis had Stefano Marzo de winnende nog op zijn schoen. Eerst tikte hij op de lat en de rebound ramde hij hard tegen de paal.

Door het gelijkspel blijft sc Heerenveen op de vierde plaats staan in de Eredivisie. De Friezen hebben 23 punten uit dertien wedstrijden. AZ Alkmaar kan morgen op datzelfde aantal punten komen. Vitesse stijgt naar de achtste plek en heeft zestien punten uit dertien wedstrijden. Die plaats kan het dit weekend nog wel verliezen aan ADO Den Haag en FC Utrecht.

Door: Bob van Dijk