19.11.2016 22:38

Excelsior wint eindelijk weer in leuke derby

Fredy (l.) viert zijn doelpunt voor Excelsior tegen Sparta Rotterdam. (19-11-2016)

Na zes wedstrijden zonder een schamel puntje was het zaterdagavond eindelijk weer raak voor Excelsior. De Kralingers mochten zegevieren tegen stadsgenoot Sparta Rotterdam, met een 3-2 overwinning.

Excelsior begon het best aan deze derby, en raakte al binnen een halve minuut de lat. Bas Kuipers mikte de bal via Kenneth Dougall op de lat. Ook moest Sparta meerdere vijandige corners verwerken. Maar al snel nam Sparta het heft in handen. In de 22ste minuut beloonde het zichzelf met de openingstreffer. Een balletje van Thomas Verhaar belandde bij Stijn Spierings, die de achterlijn opzocht en de bal panklaar legde voor Loris Brogno. Hij verzilverde een intikker en maakte het daarmee 0-1.

Maar al na vier minuten na de openingstreffer stond het weer gelijk op Woudestein. Khalid Karami verzorgde de voorzet voor Stanley Elbers, die de bal keihard vanuit de lucht op de schoen nam en Roy Kortsmit compleet kansloos liet. En er kwam zelfs een vervolg op dit doelpunt. Fredy onderschepte de bal op het middenveld na een fout van Michel Breuer en zag de weg vrij richting Kortsmit. Hij maakte het zeer beheerst af, waardoor het zelfs 2-1 werd.

Na dit spectaculaire middenstuk van de eerste helft zakte het weer ietwat in, waardoor de ruststand 2-1 was op Woudestein. Sparta stelde het zware werk uit tot aan de tweede helft. Ook daarin wilde het niet lukken voor de Spartanen, die in de eerste twintig minuten van de eerste helft simpelweg niet in de buurt kwamen van het vijandige doel. Daar besloot Excelsior gebruik van te maken, door na ruim een uur spelen de 3-1 en daarmee de officieuze beslissing te produceren. Thomas Verhaar gaf een penalty weg door Hachim Faik vast te houden, waarna Nigel Hasselbaink deze onberispelijk binnen werkte.

Toch werd het nog spannend in de slotfase op Woudestein. Denzel Dumfries zorgde een kleine twintig minuten voor tijd voor de aansluitingstreffer, door een afvallende bal feilloos binnen te schuiven en daarmee de 3-2 op het scorebord te zetten. Daarna kon Sparta wel gevaarlijke momenten veroorzaken. Het uitteam was meermaals dicht bij de 3-3, maar steeds viel de bal goed voor Excelsior. Daarom bleef het bij 3-2 op Woudestein.

Excelsior mag met deze zege eindelijk weer juichen. De ploeg van Mitchell van der Gaag stopt een reeks van wedstrijden zonder resultaat, die zes duels heeft geduurd. Met de derby tegen Sparta hebben de Kralingers een mooi affiche uitgekozen om weer te winnen. Voor de Spartanen is de nederlaag toch wel een behoorlijke teleurstelling. Na de zege op hoogvlieger sc Heerenveen van de vorige speelronde leek de goede vorm erin te zitten, maar deze verloren derby is weer stof tot nadenken voor Alex Pastoor en zijn mannen.

Door: Nino Vermeulen