20.11.2016 18:35

Taai PEC Zwolle verrast Feyenoord niet: 3-0

Dirk Kuyt (l.) zet Feyenoord met een knappe kopbal op een 1-0 voorsprong tegen PEC Zwolle. (20-11-2016)

Ondanks een verdedigende instelling keert PEC Zwolle zondagavond terug naar Overijssel met nul punten op zak. Feyenoord verzekerde zich wederom van de koppositie in de Eredivisie door in de eigen Kuip met 3-0 te winnen. Ajax won eerder in de speelronde van NEC, waardoor Feyenoord aan de bak moest om de nummer één van Nederland te blijven.

PEC Zwolle kwam niet naar Rotterdam om fris en aanvallend voetbal te spelen, Queensy Menig was de enige aanvaller op het startformulier. Feyenoord had dan ook moeite met de verdedigende speelstijl van PEC Zwolle, maar na een klein half uur spelen ging het snel. Nadat Dirk Kuyt voor het eerst Mickey van der Hart aan het werk zette, kopte Nicolai Jørgensen uit een corner bijna de 1-0 binnen. Wout Brama schoot zijn doelman echter op de doellijn te hulp. Daarvoor had Feyenoord al een penalty moeten krijgen, na hands van Ted van de Pavert. De openingstreffer viel uiteindelijk nog wel in de eerste helft. Kuyt kopte zeven minuten voor de pauze raak op aangeven van Jens Toornstra. Het was een mooie afsluiting van een helft die nog mooier begon. De supportersvereniging van Feyenoord zette een schitterende sfeeractie op touw, ter nagedachtenis aan de overleden moeder van Tonny Vilhena.

In de tweede helft bracht Jans alsnog een tweede aanvaller, maar dat resulteerde alleen maar in goede kansen voor Feyenoord. Eljero Elia kon door op Van der Hart, maar schoot op de goalie. Een minuutje later moest Jørgensen zijn negende van het seizoen binnen koppen, maar na een goede voorzet prikte hij naast. PEC Zwolle ging terug naar het oorspronkelijke systeem met drie aanvallers en maakte het daarmee Feyenoord wat moeilijker. De thuisploeg sloeg met nog een kwartier op de klok echter keihard toe. Eerst schoot Karim El Ahmadi van afstand mooi raak, enkele minuten later herhaalde Toornstra dat kunststukje: 3-0.

Door de overwinning blijft Feyenoord bovenaan staan in de Eredivisie, het verschil met concurrent Ajax blijft twee punten. PSV speelde in dit weekend met 0-0 gelijk tegen Willem II, waardoor Feyenoord nu zes punten los staat van de regerend landskampioen. PEC Zwolle blijft na de zeperd in Rotterdam middenmoter en ziet de degradatiezone weer naderen.

Door: Jos Boesveld