22.11.2016 22:38

Real schakelt Dost en Zeegelaar uit in Europa

Raphaël Varane zet Real Madrid op een 0-1 voorsprong op bezoek bij Sporting CP. (22-11-2016)

Ook Real Madrid is zeker van een vervolg in de Champions League na de winterstop. Via wederom een benauwde zege op Sporting CP zit de Koninklijke bij de eerste twee. Dinsdagavond werd er in Portugal met 1-2 gewonnen. In de eerste speelronde van groep F eindigde het duel tussen Real en Sporting ook al in 2-1, toen maakte de thuisploeg het verschil in de slotfase.

Sporting begon, in de wetenschap dat het moest winnen om uitzicht te houden op de knock-outfase van de Champions League, fris en fruitig aan het duel met Real. De Koninklijke werd onder druk gezet, maar na tien minuten wist de Spaanse ploeg zich beter onder de druk uit te voetballen en zakte Sporting verder terug. Na een half uur lukte het Real om voor het eerst echt door de defensie van de thuisploeg te komen, alhoewel het een gelukkig moment was. Cristiano Ronaldo werkte een voorzet van Luka Modrić half op doel, Raphaël Varane kon daardoor het laatste tikje geven. Enkele minuten later was Bas Dost voor het eerst gevaarlijk, maar hij zag zijn inzet geblokt worden door Sergio Ramos.

In de tweede helft begon Sporting wederom goed. Real kwam niet goed van de eigen helft af, maar gaf ook geen grote kansen weg tegen de Portugezen. Na een uur spelen sloeg de vlam in de pan, nadat Marco Asensio in het veld kwam. De half-Nederlander beging een overtreding, hield na het fluitsignaal de bal in zijn armen en João Pereira reageerde daar te lomp op. Hij maakte een slaande beweging om het speeltuig van Asensio af te pakken en kreeg direct rood. De wedstrijd leek daarmee gespeeld, maar Sporting liet zien over ruggengraat te beschikken.

Nadat Dost naar de kant werd gehaald, kwam de thuisploeg namelijk op 1-1. Fábio Coentrão maakte op domme wijze hands, Adrien Silva benutte de penalty tien minuten voor tijd. Real wankelde, maar kan in tijden van nood altijd rekenen op het sterrenensemble in de voorhoede. Het was niet Cristiano Ronaldo, maar Karim Benzema die tegen de verhoudingen in voor de 1-2 zorgde. Met een knappe kopbal bezorgde hij zijn ploeg de drie punten.

Door de overwinning gaan Borussia Dortmund en Real Madrid uitmaken wie als koploper doorgaat naar de knock-outfase van de Champions League. De grootmachten staan in december tegenover elkaar in het Santiago Bernabéu, de Spanjaarden moeten winnen om eerste te worden in groep F. Dost en Marvin Zeegelaar moeten zich richten op de Europa League na de winterstop, om dat te bewerkstelligen mag in het laatste Champions League-duel niet verloren worden van Legia Warschau.

Door: Jos Boesveld