24.11.2016 22:56

Man United overklast machteloos Feyenoord

Zlatan Ibrahimović (l.) en Wayne Rooney (m.) lopen tevreden terug, terwijl Eljero Elia (r.) baalt. (24-11-2016)
Zlatan Ibrahimović (l.) en Wayne Rooney (m.) lopen tevreden terug, terwijl Eljero Elia (r.) baalt. (24-11-2016)

Het moet voor Feyenoord over twee weken tegen Fenerbahçe gebeuren in de Europa League. Donderdagavond kwam het niet verder dan een 4-0 nederlaag bij Manchester United, dat de touwtjes nu in eigen handen heeft.

Vergeleken met het heenduel tussen Feyenoord en Man United, toen de Rotterdammers met 1-0 wonnen, was de eerste helft van de Engelsen al een stuk beter. Miljoenenaankopen Henrikh Mkhitaryan en Paul Pogba deden samen met Zlatan Ibrahimović hun uiterste best om het Wessel Dammers, Miquel Nelom en Jan-Arie van der Heijden lastig te maken. De defensie van Feyenoord wist zich toch heel aardig staande te houden.

De eerste kans van het duel was zelfs voor Feyenoord, na een klein halfuur. In een snelle counter bood Eljero Elia Rick Karsdorp en Dirk Kuyt de kans om het af te maken. Allebei stuitten zijn op Sergio Romero. Tien minuten was het aan de andere kant wel raak. Wayne Rooney liep Renato Tapia van de sokken en ontving vervolgens een dieptepass van Ibrahimović. Hij had zeeën van tijd om de bal over Brad Jones heen te wippen en daarmee de 1-0 op het scorebord te zetten.

Met deze achterstand ging Feyenoord de tweede helft in. Ook daarin had de thuisploeg het betere van het spel. De Mancunians vielen aan en zochten nadrukkelijk naar de beslissing, Feyenoord loerde op de counter. Na driekwart van de wedstrijd was het ook beslist. Na slordig balverlies van Tapia op het middenveld speelde Man United het vakkundig uit, via een dieptebal van Ibrahimović, een heerlijk balletje van Rooney en een simpele intikker voor Juan Mata.

In het laatste kwartier kwam Man United nog één keer tot scoren. Ibrahimović streek de eer op voor de 3-0, maar het was toch echt doelman Jones die de lage voorzet van de Zweed dermate van richting veranderde dat deze erin rolde. In de blessuretijd zorgde invaller Jesse Lingard voor het slotstuk, door een passje van Antonio Valencia te promoveren tot raak krulschot in de verre hoek. Hierdoor werd het 4-0 op Old Trafford, waardoor de Engelsen vrij moeiteloos wraak namen op de nederlaag in het heenduel.

Door de nederlaag verandert het tweeluik tegen Fenerbahçe eigenlijk in een reguliere knock-out zoals in de latere fases van de Europa League. Feyenoord moet de 1-0 van het heenduel met de Turken overtreffen om over hen heen te gaan, daarbij ook uitgoals in acht nemende. Daarbij mag het uitgaan van het feit dat de strijd tegen Fenerbahçe om plek twee en drie gaat. Met deze zege heeft Man United het namelijk weer helemaal in eigen hand. Met minstens een remise tegen Zorya Lugansk in de laatste speelronde is de ploeg van José Mourinho onvoorwaardelijk door in de Europa League.

Door: Nino Vermeulen

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner