26.11.2016 21:34

FC Groningen countert naar ruime zege bij PEC

FC Groningen viert de 0-2 van Tom van Weert (tweede van links) tijdens het competitieduel met PEC Zwolle (26-11-2016).
FC Groningen viert de 0-2 van Tom van Weert (tweede van links) tijdens het competitieduel met PEC Zwolle (26-11-2016).

FC Groningen heeft uitstekende zaken gedaan door het uitduel met PEC Zwolle met grote cijfers winnend af te sluiten: 0-4. De ploeg van Ernest Faber counterde naar de overwinning en nestelde zich daarmee steviger in de buik van de grote middenmoot in de Eredivisie.

Nog voordat alle toeschouwers van PEC Zwolle hun stoeltje hadden opgezocht, veerde het uitvak met FC Groningen-supporters alweer op. Ruben Jenssen stuurde met een fraai lobje Simon Tibbling de diepte in, de Zweed bedacht zich niet en schoof de bal onder Mickey van der Hart door: 0-1. De thuisploeg kreeg vervolgens de kansen, maar schoten van Mustafa Saymak, Queensy Menig en Wout Brama brachten Sergio Padt nooit echt in verlegenheid. De bezoekers loerden vooral op de counter en via één van deze tegenaanvallen belandde de bal via Hans Hateboer voor de voeten van Van Weert, maar de spits teisterde de kruising. Dit recept werd vlak voor rust op identieke wijze herhaald en ditmaal wel met succes. Met een schitterende hakbal verdubbelde de spits, weliswaar ruim in buitenspelpositie, de score: 0-2.

Deze ruststand was tegen de verhouding in, want PEC Zwolle was duidelijk de betere. Dat wedstrijdbeeld veranderde na de onderbreking niet, want de ploeg van Jans bleef aanvallen. Naarmate het duel vorderde wilden de Zwollenaren meer aanvallen, maar dat zorgde voor ruimte in de verdediging waar FC Groningen graag gebruik van maakte. De ploeg van Faber kreeg daarom de kansen, maar tot tweemaal toe vond Tibbling Van der Hart op zijn pad. Toch kwam de derde treffer er, wederom uit een snelle tegenaanval. Albert Rusnák promoveerde een slimme pass van Mihoun Mahi tot doelpunt. De mooiste van de avond, tevens het slotakkoord van de wedstrijd, was voor Mahi. De aanvaller kreeg de bal aangespeeld door Hateboer en vanuit een lastige hoek knalde hij de bal op prachtige wijze achter Van der Hart: 0-4. Dat dit het slotakkoord was, kwam doordat Rusnák vlak voor tijd nog een strafschop miste.

Daarmee kwam er een flinke uitslag op het scorebord, wat mede door de sterke eerste helft van de thuisploeg, enigszins geflatteerd was. PEC Zwolle, dat door de nederlaag blijft steken op plaats vijftien, mag volgende week zaterdagavond naar Arnhem voor de uitwedstrijd met Vitesse. De Groningers stegen vier plaatsen op de ranglijst, maar ook voor hen staat er volgende week een lastige uitwedstrijd op het programma. De ploeg van Faber reist dan op zondag naar Ajax.

Door: Bastiaan Vrijhof

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner