27.11.2016 16:24

Ajax met moeite langs gretig sc Heerenveen

Davy Klaassen heeft Ajax op 1-0 voorsprong gezet tegen sc Heerenveen en de aanvoerder wordt door zijn teamgenoten bejubeld. (27-11-2016)

Met meer pijn en moeite dan in de afgelopen weken heeft Ajax weer gewonnen in de Eredivisie. SC Heerenveen bleek zondag een geduchte tegenstander in Friesland, maar Davy Klaassen zorgde voor de minimale winst: 0-1.

Alhoewel het duel in Friesland fel begon, waren de kansen schaars in de openingsfase van de wedstrijd. Klaassen kon vanuit een moeilijke hoek Erwin Mulder niet verschalken, terwijl Pelle van Amersfoort in korte tijd twee keer op André Onana stuitte. Na een half uur volgden de betere kansen, maar Kasper Dolberg mikte van dichtbij over, terwijl Onana wederom een antwoord had op een inzet van Van Amersfoort. Klaassen had het slotwoord in de eerste helft, maar Mulder hield zijn doel schoon in de eerste 45 minuten.

In de tweede helft was het opnieuw een open wedstrijd, via Hakim Ziyech kreeg Ajax de eerste kans van het tweede bedrijf. De middenvelder plaatste een vrije trap rakelings naast de rechterpaal. Daarna ging het spel op en neer, met vooral sc Heerenveen dat Ajax onder druk hield. De Amsterdammers noteerden twintig minuten echter ook de tweede goede kans van de wedstrijd, maar Younes verzuimde om van dichtbij de openingstreffer te maken. Klaassen lukte het enkele minuten later wel om te scoren. Invaller Donny van de Beek vond zijn aanvoerder in de zestien, Klaassen speelde Mulder vervolgens uit om daarna de 0-1 binnen te werken.

SC Heerenveen bracht met de achterstand uiteraard Henk Veerman, maar de bonkige spits kon de defensie van Ajax niet meer in verlegenheid brengen. Door de overwinning zijn de Amsterdammers weer even koploper in de Eredivisie, de druk ligt nu bij Feyenoord, dat later op de zondag tegen FC Utrecht speelt. SC Heerenveen blijft in de top vijf van de Nederlandse competitie staan, maar ziet concurrent AZ profiteren van het puntenverlies.

Door: Jos Boesveld