27.11.2016 16:20

AZ houdt frivool voetbalfeest tegen Heracles

Robert Mühren mag opnieuw juichen nadat hij voor de tweede keer weet te scoren tegen Heracles Almelo. (27-11-2016)

Het AZ-publiek is zondagmiddag op een voetbalfeest getrakteerd in het duel met Heracles Almelo. De Alkmaarders wonnen met 5-1 van de zwak spelende Almeloërs, een score die nog veel hoger uit had kunnen vallen.

Vooral de eerste helft was één groot voetbalfeest voor AZ. Heracles begon aanvallend wel goed aan het duel, maar was ook vanaf minuut één defensief te zwak. Het frivole AZ kwam al in de vijfde minuut op voorsprong. Robert Mühren zorgde voor de openingstreffer, door de bal op aangeven van Ben Rienstra door de benen van Bram Castro te tikken. Namens Heracles kreeg Samuel Armenteros snel daarna een grote kans om langszij te komen, maar de spits miste een dot van een kans om er 1-1 van te maken.

Daarna ging het snel voor AZ. Mattias Johansson miste nog wel een even grote kans als Armenteros, maar na twintig minuten spelen zorgde Wout Weghorst voor de verdubbeling van de score. Hij kopte een corner van Iliass Bel Hassani, eveneens oud-Heraclied, ijzersterk binnen. Een aantal minuten daarna was het al beslist in Alkmaar. Mühren maakte zijn tweede, met dank aan Ridgeciano Haps. De linksback legde het halve veld af voordat hij een perfecte voorzet afleverde. Met deze 3-0 stond Heracles voor een onmogelijke opgave.

Deze leek vlak voor rust nog onmogelijker te worden. Ook Weghorst mocht aanleggen voor zijn tweede van de middag, maar hij mikte een penalty over. Vlak na de rust kreeg Mühren ook twee grote mogelijkheden om er 4-0 van te maken en zijn hattrick te voltooien, maar Bram Castro en zijn reactiesnelheid zaten hem in de weg. Het beeld van de eerste helft zette zich vanaf minuut één in de tweede helft wel voort.

Toch maakte Heracles snel de aansluitingstreffer. Uit het niets kregen de Almeloërs een prima kans, waarin Ron Vlaar met een overtreding op Armenteros een strafschop veroorzaakte. Diezelfde spits was nu wel trefzeker. Hij schoot onberispelijk binnen, waardoor er weer een klein vleugje hoop ontstond voor de uitploeg.

Veel leverde dat in de fase na de 3-1 alleen niet op. De goal van Armenteros was een klein incident in wat voorbestemd was als voetbalfeest voor AZ. Dat bevestigde invaller Dabney dos Santos door een kleine twintig minuten voor tijd voor de 4-1 te zorgen. Mattias Johansson leverde de assist na een heerlijk diepteballetje van Bel Hassani. Dos Santos had alleen nog een open doel voor zich, die hij met overtuiging trof.

Uiteindelijk kwam het slotakkoord van een andere invaller, Alireza Jahanbakhsh. Hij verschafte zichzelf wat ruimte en ramde de bal heerlijk in de kruising om de wedstrijd te besluiten op 5-1. De Alkmaarders mogen zich hierdoor de nieuwe nummer vier van de Eredivisie noemen, sc Heerenveen inhalende. Vooralsnog moet het nog wel naar beneden blijven kijken, want daar staan de ploegen dichterbij dan aan de bovenkant. Heracles blijft in de lagere regionen van de middenmoot hangen met de nederlaag. Het gat met de degradatiezone is weer verkleind tot aan twee punten.

Door: Nino Vermeulen