03.12.2016 22:37

Vitesse komt goed weg met zege op PEC

Voor het eerst sinds 1 oktober mag Vitesse weer eens drie punten bijschrijven. De Arnhemmers waren zaterdagavond met 3-1 te sterk voor PEC Zwolle, maar daar was wel het nodige kunst- en vliegwerk voor nodig.

Vitesse was de betere in de eerste helft, met een PEC Zwolle dat alles op de verdediging gooide. Ook de Arnhemmers wilden niet al te veel risico nemen, waardoor het eerste halfuur eigenlijk niets opleverde. Pas na ruim een halfuur spelen was daar het eerste noemenswaardige moment van de wedstrijd, en dat was gelijk een treffer. Lewis Baker creëerde een penalty door neergelegd te worden door Dirk Marcellis, waarna hij deze zelf zeer beheerst afmaakte voor de 1-0.

Daarna kreeg Vitesse meerdere mogelijkheden om de score nog voor rust uit te breiden. Yuning Zhang maakte twee afgekeurde goals, waarvan één onterecht. Hij stond geen buitenspel voordat hij de bal binnen tikte, maar werd toch teruggefloten. Gerechtigheid was er echter snel voor de Chinees, die vijf minuten voor rust dan zijn goaltje mocht meepikken. Na een zelf opgezette counter kopte de 2-0 hij binnen, op aangeven van Milot Rashica. Hiermee stond Vitesse op rozen in de rust.

Na een aanvallende omzetting in de rust ging PEC in de tweede helft op jacht naar een comeback. Hierdoor schoof het initiatief wel iets meer naar Zwolse kant, maar tot veel grote kansen leidde dat niet. Pas ingaande het laatste kwart van het duel kreeg de uitploeg dan eindelijk zijn eerste grote kans van de tweede helft, en dat was gelijk een goal. Bart Schenkeveld stond helemaal vrij bij een corner van Django Warmerdam en kopte de bal prima achter Eloy Room, waardoor het weer spannend werd in Arnhem.

In die slotfase kreeg PEC één echt grote kans, in de blessuretijd. Mickey van der Hart kwam mee bij een hoekschop en kreeg de bal totaal ongedekt op zijn schoen. Hij versloeg Eloy Room weliswaar, mag zag zijn volley op de lat belanden. Het goed wegkomende Vitesse counterde vervolgens nog naar 3-1, met invallers Mitchell van Bergen en Nathan die het goed uitspeelden. De Braziliaanse doelpuntenmaker bekroonde dit duel met een eerbetoon aan Chapecoense.

Vitesse stijgt dankzij de overwinning voorlopig naar plek zeven in de Eredivisie. De Arnhemmers voorkomen dat ze écht terugvallen in de wirwar van dicht bij elkaar staande clubs in het rechterrijtje. De ploeg van Henk Fraser blijft uitzicht houden op de subtop met deze eerste overwinning sinds 1 oktober. PEC valt ondertussen wel steeds verder weg op de ranglijst.

Door: Nino Vermeulen