04.12.2016 14:20

FC Utrecht kent weinig moeite met matig ADO

Nacer Barazite schuift de bal onder ADO Den Haag-doelman Ernestas Šetkus (r.) door. (04-12-2016)

FC Utrecht heeft zondagmiddag de drie punten mee genomen uit Den Haag. De Utrechters lieten het lang na om de wedstrijd te beslissen, waardoor een matig ADO Den Haag lang zicht had op meer. Ondanks een kleine Haagse opleving na rust, waar tweemaal de paal werd geraakt, maakte ADO geen aanspraak op een goed resultaat.

In de eerste 45 minuten had FC Utrecht geen kind aan ADO Den Haag. Trainer Željko Petrović hoopte met een 4-4-2-systeem een antwoord te hebben op het spel van de bezoekers, maar daar was niets van te merken in de eerste helft. Slechts éénmaal schoot de thuisploeg op het doel van David Jensen, maar de vervanger van de geblesseerde Robbin Ruiter kon de poging van Édouard Duplan makkelijk vangen.

De Hagenezen mochten zich zelfs in de handjes knijpen dat het slechts 0-1 stond halverwege. Voor de Domstedelingen schoot na een half uur spelen Nacer Barazite, na een goede actie van Yassin Ayoub, zijn ploeg op voorsprong. Spits Sébastian Haller kreeg de grootste kans op de 0-2, maar de Fransman schoot de bal voor een leeg doel naast. Vlak voor het rustsignaal had de club uit Utrecht recht op een penalty toen Tom Beugelsdijk te laat was bij Ayoub, maar scheidsrechter Pol van Boekel legde de bal buiten de zestien.

Petrović leek zijn ploeg in de rust wakker geschud te hebben, want de thuisploeg kwam sterk uit de kleedkamer. Spits Mike Havenaar veroverde de bal en stuurde met een diepe bal Gervane Kastaneer weg. De rappe aanvaller ging alleen op doelman Jensen af, maar de paal bood redding voor Utrecht. Wel leek ADO te realiseren dat er wat te halen viel. De mannen van Petrović voetbalden met meer strijd en passie en gingen op zoek naar de 1-1.

Toch leek het halverwege de tweede helft alweer op bij de thuisploeg. Utrecht trok het initiatief steeds meer naar zich toe en kreeg een grote kans op 0-2. Haller werd weggestuurd door Barazite, maar vond Ernestas Šetkus op zijn weg. Dat zorgde voor woede bij Richairo Živković. De Ajax-huurling stond helemaal vrij en had graag de bal gekregen van de Fransman.

ADO kwam daarna niet meer tot aanvallen. En dat kwam mede omdat Tom Beugelsdijk zijn tweede gele kaart pakte. De verdediger mocht vertrekken na een tackle op Barazite en ADO stond voor het lastige karwei om met een man minder de gelijkmaker te forceren. En daar kwam de thuisploeg nog heel dichtbij. Achraf el Mahdioui mikte een vrije trap op de paal. Een minuut later viel de beslissing. Živković ontsnapte aan de aandacht van ADO en legde de bal netjes breed op de vrijstaande Haller. Dit keer schoot de spits wel raak en bepaalde de eindstand op 0-2.

Door: Ilona van der Werf