04.12.2016 16:24

Feyenoord oppermachtig in derby met Sparta

Jens Toornstra (l.) springt na zijn treffer voor Feyenoord tegen Sparta teamgenoot Karim El Ahmadi in de armen. (04-12-2016)

Met een zeer groot machtsvertoon heeft Feyenoord zich zondag wederom verzekerd van de koppositie in de Eredivisie. In eigen huis werd Sparta negentig minuten lang overklast, het werd maar liefst 6-1 in Zuid-Holland.

De derde Rotterdamse derby van het seizoen begon aantrekkelijk, met een aanvallend Feyenoord en een Sparta dat succesvol loerde op de counter. Na wat speldenprikjes over en weer nam de thuisploeg het initiatief en scoorde Tonny Vilhena. De middenvelder won na 24 minuten op karakter een duel op twintig meter van het doel en haalde vervolgens goed uit in de linkerhoek: 1-0. Sparta werd verder teruggedrongen en vlak voor rust zorgde Jens Toornstra samen met Rick Karsdorp voor een absoluut hoogtepunt. De back bediende zijn maatje aan de rechterkant met de hak, Toornstra werkt de bal met een krachtige volley schitterend in de korte hoek voor de 2-0.

In de tweede helft kreeg Sparta één kans om iets te doen aan de tussenstand, maar een geheel vrijstaande Stijn Spierings kon in de zestien niet veel kracht meegeven aan zijn inzet, waardoor Brad Jones redde. Daarna was het de beurt aan topscorer Nicolai Jørgensen, die kort achter elkaar twee keer scoorde. Eerst profiteerde hij van een mooie Feyenoord-aanval, waar Jørgensen het eindstation was, daarna prikte hij vanaf de zestien de bal heel geniepig in de korte hoek. Tussendoor wisselde Sparta-trainer Alex Pastoor aanvallend, maar daarmee bereikte hij niet het gewenste effect.

Feyenoord ging vrolijk door met aanvallen en kwam via Eric Botteghin zelfs op 5-0. De Braziliaan eerde na zijn rake kopbal bij de tweede paal zijn overleden landgenoten van Chapecoense. Na het mooie eerbetoon bleef Feyenoord aanvallen, maar incasseerde het nog een late tegentreffer. Thomas Verhaar redde een klein beetje eer voor Sparta: 5-1. Dat werd echter vlak voor tijd weggepoetst door Eljero Elia, die dertig seconde voor het einde van de wedstrijd de 6-1 binnenschoof.

Zodoende gaat Feyenoord met veel zelfvertrouwen richting de Europa League-wedstrijd tegen Fenerbahçe. Er moet met twee doelpunten verschil gewonnen worden om te overwinteren in Europa. Daarnaast kan Feyenoord zondagmiddag achterover leunen in de wetenschap dat Ajax moet winnen tegen FC Groningen om weer aan te haken bij Feyenoord. Sparta likt de wonden, maar blijft middenmoter.

Door: Jos Boesveld