04.12.2016 18:58

Everton redt in slotfase punt tegen United

Door een laat doelpunt van Leighton Baines heeft Everton een punt overgehouden aan het duel met Manchester United. De wedstrijd op Goodison Park was weinig verheffend, al maakte de levendige slotfase een hoop goed. Het 1-1 gelijkspel is voor Manchester United de derde remise op rij in de Engelse competitie.

Met een ietwat verrassende opstelling ging Everton op jacht naar de eerste competitiezege sinds eind oktober. Ronald Koeman besloot om niet met Phil Jagielka en Ross Barkley, maar met Ramiro Funes Mori en Tom Cleverley te starten. De wijzigingen van de Nederlandse trainer hadden weinig effect, want het spel van Everton was in de eerste helft vrij matig. Dat gold echter ook voor het spel van Manchester United.

Het publiek op Goodison Park werd in de eerste helft niet verwend. Zowel Everton als Manchester United was erg slordig in balbezit en kwam nauwelijks voor het doel van keepers Maarten Stekelenburg en De Gea. Op het moment dat Stekelenburg voor het eerst in actie kwam, ging hij de fout in. De Nederlandse doelman kwam te vroeg uit zijn doel, waardoor Zlatan Ibrahimović vlak voor rust de 0-1 kon maken. De lob stuiterde via de lat en de paal tergend langzaam over de doellijn.

Er gebeurde na rust een stuk meer in Liverpool. Kevin Mirallas kreeg toen de tweede helft een paar minuten oud was een enorme kans om de 1-1 op het scorebord te zetten. Na een één-twee met Romelu Lukaku kwam de Belg oog in oog met De Gea, die op knappe wijze wist te voorkomen dat Mirallas scoorde. Aan de andere raakte Manchester United via Ander Herrera de kruising.

In de slotfase van de wedstrijd leek De Gea zijn team van puntenverlies te behoeden, want de Spaanse goalie hield keer op keer zijn doel schoon. Tot een paar minuten voor tijd, toen Everton na een overtreding van de ingevallen Marouane Fellaini een strafschop kreeg. Leighton Baines bleef oog in oog met De Gea ijzig kalm en plaatste de bal in de hoek, waardoor Everton toch nog een punt aan de wedstrijd overhield.

Manchester United was de aansluiting met de top al kwijt en zal in het restant van het seizoen alle zeilen moeten bijzetten om nog bij de top vier te eindigen. De remise op Goodison Park is voor Everton een kleine opsteker. Het team van Ronald Koeman staat nu op de achtste plaats in de Premier League.