07.12.2016 22:40

Veerkrachtig Dortmund verrast in Madrid

Real Madrid heeft woensdagavond in eigen huis een 2-0 voorsprong verspeeld tegen Borussia Dortmund. Dankzij een late treffer van invaller Marco Reus behielden de Duitsers de koppositie in groep F: 2-2. Real gaat als nummer twee door naar de achtste finales van de Champions League.

Real, met Casemiro en James Rodríguez in plaats van Isco en Mateo Kovačić, moest winnen om de eerste plaats te heroveren op directe tegenstander Dortmund. De Koninklijke kreeg de eerste mogelijkheden in de wedstrijd via Karim Benzema en James. Beide keren trad doelman Roman Weidenfeller echter reddend op. Na een klein half uur spelen was het echter wel raak. Benzema tikte van dichtbij de bal binnen uit een voorzet van Dani Carvajal: 1-0. Real oogde sterk en trof een bij fases slordig Dortmund in het Santiago Bernabéu.

Vlak voor rust rechtten de Duitsers echter de rug. Via een counter mocht de jonge Christian Pulisic voor het eerst doelman Keylor Navas testen met een hard en laag schot. Even later plaatste André Schürrle een vrije trap van net buiten de zestien richting de verre hoek. Het schot met een verraderlijke stuit werd echter knap gekeerd door Navas.  Ook na de theepauze waren de eerste kansen voor de bezoekers. Ousmane Dembélé kon een prima solo echter niet bekronen met een doelpunt. De Fransman mikte de bal namelijk net naast het doel middels een puntertje.

Nog geen minuut later kwam Gonzalo Castro in gevaarlijke positie voor het doel. De Duitse middenvelder raakte de bal uit een voorzet van Pulisic echter totaal verkeerd waardoor het gevaar was geweken. Waar Dortmund niet tot scoren kwam gebeurde dit aan de andere kant wel. Eerst miste Benzema nog een levensgrote mogelijkheid door een sublieme redding van Weidenfeller. Nog geen minuut later kopte de Franse spits echter de bal uit een voorzet van James via de grond in het doel: 2-0. Met zijn tweede van de avond besliste Benzema het duel.

Dortmund ging echter niet bij de pakken neerzitten. Na exact een uur spelen was de spanning ineens terug na de aansluitingstreffer van de tot dan toe onzichtbare Pierre-Emerick Aubameyang. De Gabonese spits kon de bal van dichtbij in het doel schuiven na een pass op maat van aanvoerder Marcel Schmelzer: 2-1. Real wilde echter geen spanning meer in de strijd om de eerste plaats en ging op zoek naar de 3-1. De wat tegenvallende Cristiano Ronaldo zag een schot vanaf rand zestien op prachtige wijze uit de hoek worden gedoken door de uitblinkende Weidenfeller. Bij de daaropvolgende hoekschop werd een kopbal van Benzema van de lijn gehaald door de invallende Marco Reus.

Ronaldo viel tegen, raakte in de slotfase een keer de paal en moest zo nog even wachten op zijn honderdste doelpunt in Europees clubverband. In de absolute slotfase kwam Dortmund, tot ieders verbazing, alsnog op gelijke hoogte. Een snelle uitbraak zorgde ervoor dat invaller Reus op aangeven van Aubameyang kon scoren: 2-2. Zo behield het veerkrachtige Dortmund last minute alsnog de koppositie in de groep en brak het een record met de 22e goal in de groepsfase van de Champions League. Real Madrid gaat als nummer twee mee naar de achtste finales in het kampioenenbal.

Door: Koen Larmit

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner