07.12.2016 22:38

Sevilla ten koste van Lyon naar volgende ronde

Sevilla FC heeft zich woensdagavond geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. De Spanjaarden speelden met 0-0 gelijk bij Olympique Lyon en eindigde als tweede in groep H.

De thuisploeg moest in eigen huis met twee doelpunten verschil winnen. Zodoende had trainer Bruno Génésio de inzet van zijn topspits Alexandre Lacazette hard nodig. Ook was er een basisplaats voor Mathieu Valbuena en kon doelman Anthony Lopes gewoon onder de lat staan. Hij werd afgelopen weekeinde nog geraakt door vuurwerk. Sevilla FC had voorafgaand aan de wedstrijd goede papieren om de volgende ronde te bereiken. Trainer Jorge Sampaoli was desondanks op volle oorlogssterkte naar het Stade des Lumières afgereisd. Zo waren er basisplaatsen voor onder meer Samir Nasri, Iborra en Steven N'Zonzi.

Olympique Lyon begon goed aan het treffen. Na drie minuten kreeg Valbuena al een enorme kans. De kleine aanvaller schoot opa aangeven van Rafael goed in, maar zag doelman Sergio Rico zijn poging keren. Aan de overkant had Vitolo de genadeklap daarna toe kunnen dienen. De aanvaller kwam oog in oog te staan met doelman Lopes en schoof de bal tegen de paal. Beide ploegen schreeuwden vervolgens om een strafschop. Eerste wuifde arbiter Jonas Eriksson een valpartij van Valbuena weg en even later kende hij eveneens geen penalty toe toen Nasri onderuit ging. Olympique Lyon zocht in de slotfase van de eerste helft de aanval. Eerst kopte Corentin Tolisso hard tegen de lat en enkele minuten later blokte Mariano een poging van Lacazette. Ook Valbuena was nog dicht bij de openingstreffer. Hij krulde de bal fraai naar de verre hoek, maar zag zijn poging uiteenspatten op de lat.

Ook na de thee kwam de thuisploeg goed uit de startblokken. Sevilla werd teruggedrongen op hun eigen helft, maar tot grote kansen wist Olympique Lyon niet te komen. Verder dan een afzwaaier van Tolisso en een zwak schotje van Lacazette kwam de Franse ploeg niet. Aan de overkant kwam Sevilla er bij vlagen prima uit. Een fraaie voorzet van Escudero werd door Valbuena weggehaald voordat Mariano binnen kon glijden. De bezoekers vonden het aanvallend gezien daarna wel prima en gingen steeds meer achteruit leunen. Een echt slotoffensief van Olympique Lyon bleef ook uit en de Spanjaarden bleven ook in de slotfase eenvoudig op de been. Invaller Clément Grenier knikte uit een hoekschop nog naast, maar verder dan enkele wanhoopspogingen kwam de ploeg van trainer Génésio niet.

Door de 0-0 eindigt Sevilla FC als tweede in groep H en overwintert het in de Champions League. Juventus won met 2-0 van Dinamo Zagreb en gaat als groepshoofd naar de volgende ronde. Olympique Lyon zien we na de winterstop ook nog terug in Europees verband, maar zij moeten genoegen nemen met wedstrijden in de Europa League.

Door: Bob van Dijk