09.12.2016 21:49

FC Groningen boekt verdiende zege op Roda

Mimoun Mahi (m.) wordt bejubeld door zijn teamgenoten, nadat hij voor de 1-0 zorgt tegen Roda JC. (09-12-2016)
Mimoun Mahi (m.) wordt bejubeld door zijn teamgenoten, nadat hij voor de 1-0 zorgt tegen Roda JC. (09-12-2016)

FC Groningen heeft vrijdagavond een meer dan verdiende overwinning behaald tegen Roda JC Kerkrade. De Groningers lieten in eigen huis lang na het duel te beslissen, maar wonnen uiteindelijk simpel met 2-0.

Trainer Ernest Faber kende weinig personele problemen en besloot te starten met Mimoun Mahi en Albert Rusnák op de flanken. Zij moesten spits Tom van Weert van goede voorzetten voorzien. De bezoekers uit Limburg kenden wel wat twijfelgevallen voorafgaand aan de wedstrijd. Onder meer Christian Kum, Mitchel Paulissen en Nestoras Mitidis waren niet okselfris en werden in aanloop naar het duel nog getest. Kum en Mitidis stonden in het Noordlease Stadion gewoon aan de aftrap, Paulissen begon wel op de reservebank.

De eerste de beste kans voor de thuisploeg was direct raak. Ruben Jenssen veroverde de bal en gaf een perfecte voorzet op Mahi, die bij de tweede paal eenvoudig binnen kon schuiven. FC Groningen zocht daarna direct weer de aanval. Dat leverde een prima kans op voor Van Weert. Na balverlies van Kum zette Hans Hateboer scherp voor, maar doelman Benjamin van Leer voorkwam dat Van Weert binnen kon tikken. Even later probeerde de spits van de Groningers het nog achter zijn standbeen langs en ramde Albert Rusnák nog via Van Leer in het zijnet. Roda JC kwam amper in het stuk voor, maar een steeds slordiger spelend FC Groningen hielp de Limburgers in het zadel. Via de snelle Mikhail Rosheuvel leverde dat enkele afstandsschoten op. Ook werd Abdul Ajagun onterecht afgevlagd vanwege buitenspel. Kort voor rust kregen de bezoekers hun beste mogelijkheid. Tom Van Hyfte mocht vrij uithalen, maar zag doelman Sergio Padt goed in de weg liggen.

Na de pauze zette FC Groningen direct weer aan. Er volgde een reeks aan schoten van de thuisploeg waarbij Roda JC doelman Van Leer mocht bedanken dat het bij 1-0 bleef. Hij keerde tot twee keer toe een pegel van Mahi en moest een keer redding brengen op een schot van Rusnák. Bij dat schot gaf de goalie wel een rebound weg, maar Kum kon de bal ternauwernood wegwerken. De Limburgers bleken aanvallend onmachtig en gaven veel ruimte weg aan de ploeg van Faber. De eindpass van Groningen was echter steeds niet goed waardoor de 1-0 tussenstand lang op het bord bleef staan. Uiteindelijk kwam de beslissing er alsnog. Eerst redde Van Leer nog fraai op een inzet van Van Weert, maar uit de daaropvolgende hoekschop wist invaller Alexander Sørloth van dichtbij raak te schieten. In de slotfase waren er nog kansen voor invaller Bryan Linssen, Kasper Larsen en Tibbling, maar zij lieten na voor de 3-0 te zorgen.

Door de overwinning stijgt FC Groningen voorlopig naar de negende plaats in de Eredivisie. Heracles Almelo en Sparta Rotterdam kunnen de Groningers weer inhalen als zij later dit weekeinde in actie komen. Roda JC blijft in degradatiezorgen. De Limburgers hebben twaalf punten uit zestien wedstrijden en staan daarmee op de zeventiende plaats.

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner