10.12.2016 21:38

PSV in eigen huis nipt langs Go Ahead Eagles

De spelers van PSV vieren de voorsprong tegen Go Ahead Eagles. (10-12-2016)

PSV heeft zaterdagavond een zeer moeizame overwinning geboekt op Go Ahead Eagles. De Eindhovenaren hadden in eigen stadion moeite met de taaie bezoekers, maar wonnen uiteindelijk met 1-0.

Siem de Jong, Steven Bergwijn en Nicolas Isimat-Mirin kregen in Eindhoven geen basisplaats van hun trainer Phillip Cocu. Joshua Brenet keerde daarentegen terug op de linksbackpositie en Luciano Narsingh had weer eens een basisplaats als rechtsbuiten. Smaakmaker Oleksandr Zinchenko stond op het middenveld. De bezoekers uit Deventer hadden geen grote verrassingen in de opstelling. Op het middenveld van de Eagles had Marcel Ritzmaier een basisplaats. De Oostenrijker wordt dit seizoen door PSV verhuurd aan Go Ahead en speelde vorig jaar als huurling bij NEC ook al eens tegen de Eindhovenaren.

De eerste helft kende weinig spektakel. Go Ahead trok zich vanaf minuut een massaal terug en loerde via de snelle aanval op de counter. PSV wist echter ook amper gevaarlijk te worden. De Eindhovenaren speelden in een erg laag tempo en zagen alleen Narsingh enkele afstandsschoten afvuren. Pas in de 28e minuut creëerde PSV de eerste kans. Narsingh stuurde Bart Ramselaar de diepte in, maar de middenvelder schoof de bal tegen de paal. Even later knalde Davy Pröpper enkele meters naast. Nadat Zinchenko net niet kon inkoppen na een voorzet van diezelfde Pröpper, meldden de bezoekers zich eens op de helft van hun tegenstander. Een voorzetje van Randy Wolters bleek een eenvoudige prooi voor doelman Jeroen Zoet. In de slotfase kreeg PSV nog twee aardige mogelijkheden. Eerst schoot Narsingh via keeper Theo Zwarthoed in het zijnet en evern later haalde Sander Duits een schot van Pröpper van de lijn.

Ook na de pauze ontbrak het gevaar voor beide doelen. PSV zette net als voor de rust aan, maar grote kansen leverde dat niet op. Verdediger Brenet probeerde van ver Zwarthoed te testen, maar zijn schot werd gekraakt. Go Ahead Eagles durfde zich ook wat meer te laten gelden in het tweede bedrijf. Via Darren Maatsen leken de bezoekers gevaar te kunnen stichten, maar hij gleed weg op het moment van schieten. PSV-trainer Phillip Cocu greep daarna in en bracht Bergwijn en Siem de Jong binnen de lijnen. Vooral die eerste liet zich direct gelden met een schotje in het zijnet. De andere invaller brak uiteindelijk de ban. Op aangeven van Brenet kon Siem de Jong bij de tweede paal de 1-0 inschieten. PSV vond het daarna wel best en liet Go Ahead steeds iets dichterbij komen. Daardoor sneedt de ploeg van Cocu zichzelf bijna in de vingers. Invaller Leon de Kogel stuurde Maatsen goed diep, maar Brenet wist met een uiterste inspanning te voorkomen dat de aanvaller alleen naar Zoet kon. Bergwijn en invaller Florian Jozefzoon zorgden in de slotfase nog bijna voor de 2-0. Zwarthoed voorkwam tot twee keer toe een tweede Eindhovense treffer.

Door de overwinning verkleint PSV het gat met Feyenoord en AFC Ajax naar drie punten. De Rotterdammers gaan zondagmiddag (14:30 uur) op bezoek bij AZ Alkmaar terwijl de Amsterdammers te gast zijn bij FC Twente (16:45 uur). Go Ahead Eagles blijft met elf punten uit zestien wedstrijden hekkensluiter in de Eredivisie.

Door: Bob van Dijk