11.12.2016 14:20

Vitesse steelt punten in zeer matig duel

Vlak voor tijd komt Vitesse op een 0-1 voorsprong tegen Sparta Rotterdam. De gevierde man is Ricky van Wolfswinkel, die geknuffeld wordt door zijn teamgenoten. (11-12-2016)

Een aangename wedstrijd was het niet, maar Vitesse heeft wél drie punten kunnen bijschrijven op bezoek bij Sparta. Ricky van Wolfswinkel liet zich na 83 minuten voor het eerst zien toen hij de 0-1 binnenkopte. Mathias Pogba had dé kans op de gelijkmaker, maar kopte in de slotseconde naast.

De eerste 45 minuten waren niet om over naar huis te schrijven in Rotterdam. Beide clubs speelden traag en geduldig achterin de bal rond en bereikten amper de voorhoedespelers die normaal gesproken voor het gevaar moeten zorgen. In de tiende minuut kreeg Adnane Tighadouini de eerste en enige kans in de eerste helft. Zijn schot werd met moeite gekeerd door Sparta-doelman Roy Kortsmit.

Na de rust was het Sparta dat het scherpst aan de wedstrijd begon. Een vrije trap in de 46ste minuut kwam voor de voeten van Michel Breuer. De ervaren verdediger mikte via een verdediger van Vitesse echter naast. Ook de daaruit voortvloeiende corner leverde genoeg gevaar op. Opnieuw was het Breuer die goed teruglegde op El Azzouzi. De Marokkaanse Nederlander deed vervolgens te weinig met de opgelegde kans.

Diezelfde El Azzouzi soleerde na een uur spelen door de verdediging van Vitesse. Met een dieptepass op maat bracht hij zijn ploeggenoot Loris Brogno in stelling. De Belgische vleugelaanvaller passeerde zijn directe man Kosuke Ota en mikte de bal in de rechteronderhoek. Vitesse-doelman Eloy Room wist de bal met zijn vingertoppen te verwerken tot een hoekschop.

De Rotterdammers probeerden met enkele speldenprikjes de wedstrijd naar zich toe te trekken. Kansen waren er wel via El Azzouzi, Brogno en invaller Mathias Pogba, maar het leverde geen doelpunt op voor de thuisploeg. Aan de andere kant was het in de 83ste minuut tegen alle verhoudingen in wél raak. Nathan verdiende een hoekschop door op de vuisten van Kortsmit te mikken. De hoekschop van Ota kwam op het hoofd van Ricky van Wolfswinkel, die de bal achter de kansloze doelman kopte.

Vitesse leek zelfs nog op 0-2 te komen. Room schoot vanuit de eigen zestien de bal over alles en iedereen heen naar voren. Breuer hief het buitenspel voor Van Wolfswinkel op, maar Nathan, die de bal aannam, stond wel buitenspel. Het feestje ging voor de Braziliaan dus niet door.

De blessuretijd was allesbehalve rustig te noemen. De gemoederen liepen nog hoog op toen Vitesse bij de cornervlag tijd probeerde te rekken. Scheisdrechter Allard Lindhout vergiste zich door een gele kaart aan Kenneth Dougall te tonen in plaats van de Spanjaard Calero. Het leverde een opstootje op, waarbij de scheidsrechter van dienst Stijn Spierings met een rode kaart van het veld stuurde. In de tegenaanval van Sparta had de thuisploeg dé uitgelezen mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. Mathias Pogba kopte een indraaiende vrije trap in de slotseconde nét naast.

Met deze 0-1 nederlaag komt er een einde aan de reeks van zes wedstrijden zonder thuisnederlaag van Sparta. Door eerdere overwinningen van FC Groningen en NEC dit weekend zijn de Rotterdammers terug te vinden op de twaalfde plaats van de Eredivisie.
Vitesse is op haar beurt voor even de nummer zes van de Eredivisie. De Arnhemmers passeren vooralsnog FC Twente en FC Utrecht op de ranglijst. Beide clubs kunnen Vitesse later op de middag passeren, zodra het weet te winnen van respectievelijk Ajax en Heracles Almelo.

Door: Maarten Elst