11.12.2016 16:19

Swingend Feyenoord verplettert AZ in Alkmaar

Feyenoord heeft een overtuigende overwinning geboekt op AZ Alkmaar. De Rotterdammers spoelden de kater van afgelopen donderdag weg en zegevierden zondagmiddag met liefst 0-4.

Bij Feyenoord ontbrak aanvoerder Dirk Kuyt in de basis. Trainer Giovanni van Bronckhorst gaf in het AFAS Stadion de voorkeur aan Steven Berghuis. Jens Toornstra speelde op de positie van Kuyt. Verdediger Terence Kongolo keerde bij de Rotterdammers terug in de wedstrijdselectie, maar hij begon nog wel op de bank ten faveure van Miquel Nelom. AZ kon in eigen stadion niet beschikken over Mats Seuntjens. De middenvelder komt deze seizoenshelft niet meer in actie en zag Joris van Overeem zijn positie overnemen tegen Feyenoord. Voorin had trainer John van den Brom opnieuw basisplaatsen voor Robert Mühren en Muamer Tanković.

De Rotterdamse bezoekers schoten uit de startblokken in Alkmaar. Via Tonny Vilhena was de ploeg van trainer Van Bronckhorst dreigend, maar grote kansen leverde dat nog niet op. De eerste echte mogelijkheid vloog er echter direct in. Berghuis combineerde met spits Nicolai Jørgensen en de buitenspeler schoof de 0-1 binnen in de korte hoek. Niet veel later verdubbelde Feyenoord de voorsprong. Jan-Arie van der Heijden stormde het gehele veld over en zocht opnieuw de combinatie met Jørgensen. Met enig fortuin wipte de verdediger de bal over doelman Sergio Rochet en zette hij zijn ploeg op 0-2. Eljero Elia en aangever Jørgensen kregen vervolgens uitgelezen mogelijkheden om de derde treffer voor hun rekening te nemen, maar waren niet scherp voor het doel. Nadat AZ iets beter in de wedstrijd kwam, kregen de Alkmaarders het deksel op de neus. Op aangeven van Vilhena was Jørgensen wel attent en schoot hij de 0-3 achter Rochet.

Na de pauze greep AZ-trainer Van den Brom in. Tanković en Iliass Bel Hassani konden alvast gaan douchen en werden vervangen door Dabney dos Santos en Alireza Jahanbakhsh. Dat leverde niet het gewenste resultaat op want Feyenoord ging vrolijk door met aanvallen. Vilhena had de vierde treffer op zijn schoen, maar wachtte te lang in de zestien van AZ en uitblinker Jørgensen kreeg zijn voet niet goed tegen de bal. Even later kon zelfs linksback Miquel Nelom een schot lossen, maar Rochet voorkwam dat hij de vierde treffer maakte. In de 65e minuut schoot AZ voor het eerst op doel. Invaller Dos Santos zocht de verre hoek, maar Brad Jones bleek alert. De vierde treffer van Feyenoord kwam er vervolgens alsnog. Een snelle counter kwam via Elia bij Vilhena, die de bal hoog in het doel schoot. De Rotterdammers lieten in de slotfase na om nog meer treffers te maken. Invaller Renato Tapia verscheen nog alleen voor Rochet, maar schoot hard tegen de doelman op.

Door de ruime overwinning blijft Feyenoord aan kop in de Eredivisie. AFC Ajax kan weer langszij komen als het zondagmiddag weet te winnen op bezoek bij FC Twente (16:45 uur). Voor AZ Alkmaar betekent de nederlaag dat de ploeg van Van den Brom op de vijfde plaats blijft staan met 25 punten uit zestien wedstrijden.

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner