11.12.2016 16:24

Utrecht stormt subtop binnen met overwinning

Robin van der Meer (l.) probeert de bal over Tim Breukers (r.) te wippen tijdens de wedstrijd FC Utrecht - Heracles Almelo. (11-12-2016)
Robin van der Meer (l.) probeert de bal over Tim Breukers (r.) te wippen tijdens de wedstrijd FC Utrecht - Heracles Almelo. (11-12-2016)

FC Utrecht heeft zijn ongeslagen reeks zondagmiddag verlengd met een zege op Heracles Almelo. De Domstedelingen waren met 2-0 te sterk voor de Almeloërs, waar de terugkerende Mike te Wierik de grote schlemiel was.

Met de terugkerende Te Wierik had Heracles-coach John Stegeman een meesterzet in gedachten. Hij haalde Brandley Kuwas uit de basis en vormde zo een vijfmansdefensie. Heracles kwam naar Utrecht om de nul te houden en hier en daar gevaarlijk te worden uit een counter. Omdat Utrecht, waaraan het initiatief werd gelaten, het eerste halfuur nog geen hoog tempo hanteerde, leverde de openingsfase niet erg veel op.

Toen viel echter toch de openingstreffer, op basis van het spelbeeld een terechte. Willem Janssen schampte een corner van Yassin Ayoub zodanig dat Te Wierik de bal ongelukkig op zijn hoofd kreeg. De verdediger liet zijn eigen doelman, Bram Castro, compleet kansloos en was zo verantwoordelijk voor de 1-0 van Utrecht.

Met de rust in het vizier creëerde Utrecht nog een aantal kansen om de score nog voor rust te verdubbelen, maar helaas voor de thuisploeg leverde dat niets op. Heracles kon met de bedachte countertactiek geen uitgespeelde kansen creëren in het eerste bedrijf, waardoor het in het tweede gedeelte moest gebeuren. Daarin greep Stegeman weer in door Kuwas erin te brengen voor Robin Pröpper, waardoor de 4-3-3 formatie hersteld was.

Heracles was na deze ingreep gelijk een stuk vaker gevaarlijk voor het doel van Utrecht. Veel aanvallen gingen inderdaad via Kuwas. Ruim een kwartier voor tijd kwam het voor het eerst écht in de buurt van de gelijkmaker, toen Robin Gosens het maar eens probeerde. Hij kwam met een heerlijke volley van twintig meter dicht bij een werelddoelpunt, maar doelman David Jensen voorkwam dat door de bal op buitengewoon fraaie wijze op de lat te tikken.

In de slotfase kwam Heracles niet tot veel uitgespeelde kansen. Vlak voordat het definitieve slotoffensief kon beginnen, besliste Utrecht de wedstrijd. Weer was Te Wierik de schlemiel. Hij legde Sébastien Haller neer in het strafschopgebied en bood zo de Domstedelingen de mogelijkheid de wedstrijd te beslissen. Diezelfde Haller ging ook achter de bal om deze zeer koel in de hoek te plaatsen. Daarmee besloot hij de wedstrijd op 2-0. Heracles eindigde het duel nog met tien man, omdat Tim Breukers de doorgebroken Richairo Živković onderuit haalde.

Utrecht is dankzij de overwinning al acht wedstrijden ongeslagen in de Eredivisie, voor het eerst sinds het seizoen 2010/11. De afgelopen acht duels leverden vijf zeges en drie remises op. Utrecht stijgt door de driepunter voorlopig naar de zesde plek in de Eredivisie. Het raakt in ieder geval eindelijk los van de wirwar genaamd het rechterrijtje. Dat geldt niet voor Heracles, dat voorlopig zakt naar plek tien door de nederlaag. Het gat met de degradatiestreep is inmiddels vier punten.

Door: Nino Vermeulen

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner