14.12.2016 20:23

FC Utrecht door het oog van de naald in Zwolle

FC Utrecht komt vlak voor tijd op 1-1 tegen PEC Zwolle. Kevin Conboy (m.) maakt de gelijkmaker en zorgt ervoor dat de bekerwedstrijd naar een verlenging afstevent. (14-12-2016)

Met zeer veel moeite blijft FC Utrecht kans houden op een nieuwe bekerfinale. De ploeg, vorig seizoen verliezend finalist, boog woensdagavond tegen PEC Zwolle in de slotfase een 1-0 achterstand om in een 1-2 overwinning, Richairo Živković benutte een penalty. In de competitie scoorde FC Utrecht ook al vanuit een penalty in de slotfase tegen PEC Zwolle.

De wedstrijd in de achtste finale begon in een lekker tempo, waarbij FC Utrecht vroeg het initiatief nam. De ploeg werd gevaarlijk, maar aan de andere kant scoorde PEC Zwolle via de eerste kans. Een goede voorzet van Bart Schenkeveld belandde bij Nicolai Brock-Madsen, die beheerst raak schoot. De thuisploeg bleef sterker na de openingstreffer, Dirk Marcellis kreeg de beste kans op de 2-0. De verdediger schoot een rebound tussen de palen, maar David Jensen voorkwam met een redding erger leed in de eerste helft.

PEC Zwolle begon sterk aan de tweede helft en kreeg via Queensy Menig aardige kansen. Vooral zijn schot op de paal zorgde voor knikkende knieën bij FC Utrecht, dat twintig minuten voor tijd pas echt ging aanvallen. PEC Zwolle kwam meer en meer onder druk te staan en bezweek uiteindelijk in de 81e minuut. Marcellis verlengde per ongeluk een lange bal, invaller Kevin Conboy was vervolgens eerder dan Mickey van der Hart bij de bal en kopte binnen: 1-1. Eerder in het seizoen speelden PEC Zwolle en FC Utrecht ook al gelijk tegen elkaar in de Eredivisie, in de beker draaide het daar niet op uit.

Lang leek het richting verlenging te gaan in Zwolle, maar vlak voor tijd legde Marcellis Živković neer op de achterlijn en gaf Björn Kuipers een strafschop. Gesteund door de videoscheidsrechter werd de beslissing definitief en ging Živković zelf achter de bal staan. De spits vond de linkerhoek en schoot zijn ploeg zodoende naar de volgende ronde van de KNVB beker.

Door: Jos Boesveld